Експерти: Мобилизацията на Путин ще удължи, но няма да спечели войната - DC news

Експерти: Мобилизацията на Путин ще удължи, но няма да спечели войната

Анализатори казаха, че това е политически рисков ход за руския лидер

Западни експерти прогнозираха в сряда, че новата мобилизация на войски на руския президент Владимир Путин ще удължи войната, но няма да промени баланса на място, и предупредиха да не се омаловажава възобновената му ядрена заплаха.

Анализатори казаха, че това е политически рисков ход за руския лидер, с повишена вътрешна съпротива срещу войната и със структура за военна мобилизация, която е атрофирала през последното десетилетие.

„Те няма да могат да направят това добре. Те ще съберат хора и ще ги изпратят на фронта със старо обучение, лошо ръководство, оборудване, поддържано в дори по-лошо състояние от активната служба, и ще ги изпратят в месомелачка, защото нямат време да чакат“, каза Дара Масикот, специалист по отбраната на Русия в Rand Corp, който е изследвал процеса на мобилизация.

Укрепване на предните линии

Майкъл Кофман, специалист по отбраната в Центъра за нова американска сигурност, мозъчен тръст във Вашингтон, предупреди да не се омаловажават усилията. Това ще помогне на Москва да укрепи настоящите бойни линии под тежкия натиск от украински бойци, подкрепяни от западни оръжия.

„Ясно е, че руската армия е много уязвима през зимата и всъщност изглежда още по-зле през 2023 г. Така че това, което прави, е да разшири способността на Русия да поддържа тази война, но не и да промени цялостната траектория и изхода“, каза Кофман в сряда.

Размяна на уморени войски с необучени

Но предизвикателството пред Путин е изграждането на сила от резервисти с подходящо обучение, оборудване, лидерство и мотивация. „Ако обучавате тези резервисти… това не е достатъчно. Качеството на обучението все още ще бъде под въпрос. Кой ще ги ръководи? Всички тези други неща все още са открити въпроси“, изтъкна Роб Лий, старши сътрудник в Изследователския институт за външна политика.

„Тази война все повече ще се води от доброволци от украинска страна, които са мотивирани,… а от руска страна ще видим по-голям дял хора, които не искат да бъдат там“, посочи той. Мик Райън, пенсиониран австралийски генерал и анализатор на отбраната, казва, че Путин все още иска „да удължи войната и да изчака западните нации“. „Като се има предвид, че бойните характеристики се влошават от 3-4 четири месеца, това е изтощена сила, която се нуждае от ротация“, каза той в Twitter. „Броят, който се призовава, не е достатъчен, за да има някакъв решаващ принос или да промени изхода от войната… Това е повече за ротация и замествания“, обясни експертът.

Ядреният „блъф“?

По-загрижена беше заплахата на Путин да използва ядрена сила срещу всяка заплаха за „териториалната цялост“ на Русия. „Със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф“, каза Путин и добави: „Тези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че вятърът също може да се в тяхната посока”.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби, нарече думите на Путин „безотговорна реторика”, но все пак призна: „Ние го приемаме много сериозно“.

Анализаторите

Докато някои анализатори отхвърлиха изказването на Путин като многократно самохвалство, други казаха, че Путин изглежда е променил установената политика на Русия за използване на ядрени оръжия, включително оставяйки без отговор дали тя ще се прилага към окупираните украински територии, които Москва иска да анексира.

„Заплашвайки с използване на ядрени оръжия, което надхвърля руската декларативна политика, Путин показва отчаянието си от провалената си война в Украйна“, написа в Twitter Ханс Кристенсен, специалист по ядрена политика във Федерацията на американските учени. „Това звучи като поредното тупане в гърдите, но очевидно е най-явната ядрена заплаха, която Путин е отправял досега“, посочва той. „От съществено значение е НАТО да не се хваща на въдицата и да подхранва фалшивия му разказ, като изрично заплашва с ядрено отмъщение“, допълва експертът.

Андрей Баклицки от Института на ООН за изследване на разоръжаването каза, че изявленията на Путин „надхвърлят руската ядрена доктрина, която предполага първо Русия да използва в конвенционална война, когато самото съществуване на държавата е застрашено“.

„Идвайки от лицето, което има единствената власт да взема решения по отношение на руските ядрени оръжия, това (изявление) ще трябва да се приеме сериозно“, добавя той.

Припомняме,

че вчера руският президент Владимир Путин обяви днес частична военна мобилизация в Русия и подписа указ за това, като допълни, че мобилизацията започва още от сряда.

„В рамките на частичната мобилизация на Русия на наборна военна служба ще подлежат само гражданите от запаса, особено тези с опит“, каза Путин.

„Говорим за защита на териториите и Русия. Западът иска да унищожи страната ни. Западът се опитва да превърне украинския народ в пушечно месо“, каза Путин в обръщение към нацията и допълни: „Западът се опитва да потисне суверенни, независими центрове на развитие и да унищожи страната ни“.

Той каза още, че целта е „освобождаването на Донбас“ и че „нарежда на правителството да даде легален статут на доброволците, воюващи в Донбас“.

Президентът на Русия каза още, че „Западът не иска мир между Украйна и Русия“.

Източник: DarikNews
Снимка: БТА/АП

Подобни статии

Top