Експертиза ще доказва къде е бил Здравко Дечкин по време на убийството на богата пловдивчанка

Ще бъдат разпитани и четирима свидетели

34-годишният Здравко Дечкин, убил 56-годишна богата пловдивчанка преди 12 години, се изправи днес пред Апелативния съд, обжалвайки наложената му от окръжните магистрати присъда за убийството от 16 години затвор при първоначален строг режим.

Делото обаче бе отложено за октомври, тъй като защитата поиска нова съдебно-техническа експертиза и настоя за разпит на ключов свидетел, който не е могло да бъде открит от съдебните власти, за да бъде призован в съдебната зала.

16 години затвор за Здравко Дечкин, убил богата пловдивчанка по искане на сина ѝ

Става дума за Тони Михайлов, с чиято кола се е придвижвал Дечкин по времето, когато е станало убийството на Виолета Балабанова. Михайлов излизал често от страната, като за последно е напуснал България през май и оттогава не е яно къде е.

Съдът даде ход на делото, но адвокатката на Дечкин Емилия Недева поиска повторна съдебно-техническа експертиза, която да обясни хаоса с местоположението на телефоните на Здравко Дечкин, които по почти едно и също време са били регистрирани от поне 6-7 мобилни клетки на различните мобилни оператори – от центъра и широкия център на Пловдив и Гребната база, до производствената база на „Теолино пласт“ в Царацово и с. Труд. Тя поиска експертизата да даде информация също за това, кога  и в какви случаи в симстемата на мобилния оператор „А1″не се регистрират данни за клетката от която е проведен и приет даден разговор.

Съдът не пожали Здравко Дечкин, убил богата пловдивчанка по искане на сина й

Поводът са проведени разговори от  Здравко Дечкин по времето, когато е била убита пловдивчанката, като защитата смята, че той не е бил на мястото на убийството. Според защитниците делото на първа инстанция е безобразно гледано. Съдът е елиминирал оначи част от съдебно-техническата експертиза, която не пасва на конструкцията и другите доказателства. „Не може обаче да се елиминират данните от мобилните оператори, които си противоречат с приетото от Окръжния съд“, посочи адвокат Недева в съдебната зала.

По думите й Дечкин първо е бил на една улица в квартала зад ресторант „Стадиона“, малко след това е бил на Сахат тепе, на Гребната база и край Царацово. Освен това според експертизата и данните на мобилните оператори излизало, че подсъдимият, който имал четири мобилни телефона, си е говорил сам със себе си. Адвокат Недева поиска също да се прегледат и данните за мобилния телефон на свидетеля Тони Михайлов от 2009 г.

Убиецът на богата пловдивчанка сяда на подсъдимата скамейка

Прокурорът от Апелативна прокуратура Димитър Ангелов пък настоя да бъдат разпитани двамата ключари, отворили вратата на жилището и касата на убитата Виолета Балабанова, както и майката на липсващия свидетел Тони Михайлов – Мария. По време на делото в Окръжния съд тя е била разпитана с цел да даде информация за местоположението на сина си.

След като се оттегли на тайно съвещание, съдът прие да бъде назначена повторна техническа експертиза, както и да бъдат призовани четиримата свидетели – Тони Михайлов и майка му, и ключарите.

Убиецът на милионерката от Пловдив лъгал на тестовете с детектор на лъжата

Апелативните съдии се произнесоха и по мярката за неотклонение на Дечкин, като отново го оставиха зад решетките.

Припомняме, че убийството на богатата пловдивчанка бе разкрито от прокуратурата по студени досиета преди две години. Жената била намушкана с нож пред дома си на 30 септември 2009 година. 10 години по-късно обвинението откри, че убиецът е собственикът на фитнес зала в Пловдив Здравко Дечкин, който бил подбуден от 32-годишния син на жената Георги Балабанов.

Студени досиета: Разкриха физическия убиец на богата наследница от Пловдив

Балабанов се договорил с Дечкин да убие майка му, за да вземе нотариалните актове и документи за наследствените имоти, които жената носела винаги в себе си, а част от тях държала в касата в дома си. На 30 септември 2009 година Дечкин причакал жената до дома й, ограбил я, като взел дамската  с документи, портфейл, ключове и пари. При грабежа той нанесъл пет удара с нож в корема и предмишницата на Виолета и нанесената средна телесна повреда довела до смъртта й.

Впоследствие синът – Георги Балабанов загинал при катастрофа в Слънчев бряг. Дечкин пък бе задържан през май 2019 г.

Делото днес бе отложено за 5 октомври от 13.30 ч.

Подобни статии

Top