Експлозии и обстрел в Лвов - градът, приютил стотици хиляди бежанци от цяла Украйна - DC news

Експлозии и обстрел в Лвов – градът, приютил стотици хиляди бежанци от цяла Украйна

18-ти ден от войната в Украйна

Експлозии са чути рано тази сутрин в западния украински град Лвов. Според местни медии градът е подложен на ракетен обстрел – така започна 18-ят ден от войната в Украйна.

Според президента Вoлoдимир Зеленски западните лидери трябва да бъдат по-ангажирани с мирните преговори и да предложат на Киев гаранции за сигурност, предаде БНТ.

Молдова поиска помощ, за да се справи с украинските бежанци. От началото на инвазията страната е приютила над 100 000 души.

За масиран обстрел на Лвов и Ивано-Франковск, съобщават местни медии. Лвов е приютил стотици хиляди бежанци от цяла Украйна, в града се намират и много дипломати на чужди държави, които в преди началото на инвазията се преместиха от Киев.

http://

Според украинските власти, руската армия продължава атаката си и вече е съвсем близо до украинската столица. Напълно разрушен е град Волноваха. Чернигов, Харков и Мариупол остават под руска обсада.

„Няма да се предадем, ще устоим“, каза президентът Зеленски в поредното си обръщение.

„Няма да подценявам заплахата. И няма да преувеличавам постиженията. Ние сме честни хора, а не Министерството на отбраната на Русия. Което лъже всички – милионите си граждани и дори управата на Руската федерация. Казвам откровено: все още трябва да се държим. Все още трябва да се борим. Всеки ден и всяка нощ трябва да търсим начин да нанесем максимални щети на противника.“

След изявата си, Зеленски отговори на въпроси на журналисти в продължение на повече от час. Според него мирните преговори трябва да се концентрират около конкретни предложения, а не върху поставянето на ултиматуми.

Украинският президент е разговарял с президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия – Олаф Шолц и е поискал незабавно прекратяване на огъня от руска страна.

По-късно стана ясно, че Макрон и Шолц повече от час са разговаряли и с президента Владимир Путин, но той не е показал никакво желание да спре инвазията.

В Одеса оркестърът към Националната театрална академия изнесе концерт на открито, наречен „Свободно небе“. Така музикантите се присъединиха към призива на официален Киев за „затварянето на небето“ над Украйна.

Снимка: Twitter

Подобни статии

Top