Екстрадират българин до Солун, ще лежи 15 години в затвора за контрабанда на цигари - DC news

Екстрадират българин до Солун, ще лежи 15 години в затвора за контрабанда на цигари

Българският гражданин е признат за виновен и за подправяне на административни документи

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо издирвания с европейска заповед за арест от Гърция български гражданин Н. М.

Той е осъден задочно на 15 години лишаване от свобода от съда в Солун, като е признат за виновен по две обвинения. През 1997 година Н. М. е бил обвинен в  подправяне на административни документи и извършване на търговия с тях, както и за контрабанда на цигари, от която е нанесена щета на гръцкия бюджет в размер на 150 000 евро.

Апелативният съд прецени, че искането на Окръжна прокуратура – Пловдив за задържане под стража на исканото лице, с цел осигуряване присъствието му на същинското дело по европейската заповед за арест, е обосновано. Касае се за престъпления, които са тежки умишлени,  както по гръцкия, така и по българския наказателен кодекс. Доказателствата по делото сочат, че при по-лека мярка за неотклонение е налице опасност исканото лице Н. М.  да се укрие с оглед тежкото наказание.

Европейската заповед за арест е издадена от компетентен орган на съдебната власт – апелативен прокурор на Солун, Гърция, за тежко умишлено престъпление, за което гръцкото законодателство предвижда 15 години лишаване от свобода или доживотен затвор. По тези обвинения има постановен съдебен акт от гръцки съд. Необходимостта от явяването на Н. М. пред съда при разглеждането на европейската заповед за арест по същество, с която се иска предаването му в Гърция, се явява основание за потвърждаване на мярката му за неотклонение „задържане под стража“, смята Апелативен съд – Пловдив.

Определението е окончателно.

Заседанието по делото се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираше обвиняемият и съдебната зала, в която  бяха съдебният състав, прокурорът и защитникът.

Top