Екстрадират пазарджиклия в Германия, обвинен е в измама за 800 000 евро (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Екстрадират пазарджиклия в Германия, обвинен е в измама за 800 000 евро (СНИМКИ/ВИДЕО)

Преди и по време на делото десетки протестираха пред съда в защита на 23-годишния Иван Тилев

Апелативният съд в Пловдив екстрадира 23-годишния Иван Тилев от Пазарджик в Германия. Младежът е обвинен от германската прокуратура за финансова измама в размер на 800 хил. евро. Немските власти са изпратили Европейска заповед за арест за Тилев и днес апелативните магистрати потвърдиха решението на Окръжния съд в Пазарджик за екстрадицията му.

Младежът ще бъде екстрадиран, за да изложи лично в Германия аргументите си, че е невинен, обясни председателят на съдебния състав Христо Крачолов.

Иван Тилев е работел във фирмата „Тийм груп“, чийто офис бил в столицата. Фирмата била разследвана от германските власти за финансови измами в размер на общо 14 млн. евро. Управители на фирмата са израелски гражданин и сръбкиня, които по неофициални данни са задържани.

Момчето работело в колцентъра на фирмата от 2019 г. с немски език и осъществявал по телефона финансови консултации с клиенти, които инвестирали парите си в ценни книжа и криптовалути. Миналият юли (2021 г.), в офиса на дружеството в столицата нахлули немски прокурори със съдействието на ГДБОП и СДВР. Те иззели техниката, телефоните на служителите и документи. На място разпитали и служителите, а после ги освободили, разказа пред съда Тилев. Тогава той не бил задържан и нямал представа, че срещу него е повдигнато обвинение. Разбрал това, когато отишъл да си вади задграничен паспорт.

Тогава служителите в полицията му казали, че е издадена Европейска заповед за ареста му и го арестували.

Младежът разказа, че кандидатствал за работата след обява в Jobs.bg.

„Всеки младеж с два езика – немски и английски, можеше да попадне в моята ситуация. Във фирмата ме назначиха с трудов договор, имах период на обучение, а след това консултирах хора от целия свят по телефона за доходността на финансовите инструменти. Нито за миг не съм смятал, че участвам в измама. Имахме си мениджър, който ни казваше какво да правим. В София има много такива фирми“, разказа пред съда Иван Тилев.

„Смятам, че служителите във фирмата не бива да са изкупителни жертви заради престъпленията на собствениците“, посочи още Тилев и обяви, че иска справедливо дело и че възнамерява да живее в България, а не в чужбина.

Адвокатът му Иван Табаков заяви, че делото би трябвало да се гледа в България, а не в чужбина, тъй като престъплението е извършено на наша територия. Още пвече, че в Германия наказанието за финансова измама е до 15 години затвор, а според българския Наказателен кодекс присъдата за същото престъпление е до 6 години.

Решението на Апелативния съд е окончателно.

Преди делото пред съда приятели и близки на Иван Тилев протестираха мълчаливо, с искане той да не бъде екстрадиран. След решението на магистратите бащата на Тилев – Димитър, и приятелката му – Анна, заявиха, че България е извършила предателство спрямо свой гражданин.

Подобни статии

Top