Екстрадират в Австрия бившия депутат и съдия Иван Димов, обвинен е в пране на пари - DC news

Екстрадират в Австрия бившия депутат и съдия Иван Димов, обвинен е в пране на пари

Съдебната охрана сложи белезници на Иван Димов и го изведе от залата

Бившият депутат от СДС, председател на Окръжния съд в Сливен и член на ВСС Иван Димов ще бъде екстрадиран в Австрия, където срещу него тече наказателно производство за пране на пари – 170 000 евро. Решението за това е на Апелативния съд в Пловдив и е окончателно. След произнасянето му Димов беше задържан в съдебната зала, а съпругата му Антоанина Благоева извика “Този човек трябваше да бъде в болница, той е с хипертонична криза”. В началото на делото беше представено направление, че Димов и трябвало да бъде хоспитализиран, но е отложил това заради делото, съобщи 24plovdiv.bg.

Прокурорът по делото Атанас Янков настоя, че Димов трябва да бъде предаден на австрийските власти, защото между държавите членки трябва да има доверие по договора от Маастрихт.

„Никъде в Конституцията и законите на Република България не е казано, че трябва да се действа на принципа на юнашкото доверие. Българската съдебна система трябва да проверява фактите. Твърди се, че прането на пари е осъществено чрез преводи от австрийска банка към адвокатската сметка на г-н Димов, а той после е нареждал парите по указания на свой клиент. Ако е така, и австрийската банка е замесена в престъплението, но в Европейската заповед за арест не е посочено име на неин служител. Затова в заповедта няма и степен на участие на Иван Димов“, изтъкна адвокатът му Емануил Йорданов. Той добави и че при задържането на бившия депутат и магистрат у нас му е било съобщено, че обвинението е в злоупотреба с обществено доверие, след това тази формулировка е изчезнала и вече евентуалното престъпление е пране на пари. Според защитата му в заповедта за арест липсват и време и място на извършването на престъплението.

На 22 февруари Пловдивският окръжен съд отказа да екстрадира Иван Димов. “Ние не знаем дали извършеното е престъпление, или не, но поне втората част от преводите са направени в България. Ние си имаме прокуратура, това може да се разследва и у нас. А и по делото има декларация от клиента на Иван Димов, че средствата не са с престъпен произход “, обясни тогава за „24 часа“ съдията докладчик от първата инстанция Петко Минев.

Апелативните магистрати обаче не са на това мнение. “Банковите преводи са извършвани онлайн и това може да стане от всяка точка на света. У нас няма образувано наказателно производство срещу Иван Димов и затова приоритет има юрисдикцията на държавата, издала Европейската заповед за арест”, обясни председателят на състава Магдалина Иванова.

„И досега не съм получил обвинението от австрийската страна, нарушено е правото ми на защита. Моля да не уважавате искането за екстрадиция“, каза преди това в последната си дума самият Димов.

Той беше задържан на 3 февруари на магистрала „Тракия“ край Раковски. На 16 февруари беше пуснат под домашен арест с гривна на крака. 6 дни по-късно Окръжният съд отказа да го екстрадира и отмени мярката му за неотклонение.

В хода на делото пред Апелативния съд в Пловдив от австрийските власти бяха изискани и  получени гаранции, че ако Димов бъде осъден или задържан под стража, той ще бъде върнат у нас.

Решението на апелативните магистрати ще бъде съобщено незабавно на Министерството на правосъдието и Върховния касационен съд за изпълнение на наказанието.

Източник и снимка: 24plovdiv.bg

Подобни статии

Top