Екстракт от свежи рози вместо натриев глутамат в колбасите

Тази и още интересни теми дискутираха учени от 9 държави на конференция, организирана от УХТ и БНАЕМПК в Пловдив

Възможностите за прилагане на биологично активни субстанции от натурален произход на етерично-маслени култури, като роза дамасцена, лавандула, мента, ядкови семена, зърнени култури и техните отпадъци дискутираха наши и чужди учени на конференцията „Медицински, ароматни и ядливи растения и странични продукти при тяхната преработка (MAEP&WASTE): Използване и оползотворяване за устойчива и кръгова икономика“. УХТ бе съорганизатор на международния научен форум, в който участие взеха почти 70 учени от девет държави, сред които проф. Кемал Башер (Северен Кипър), Дейвид Люис (Австралия), д-р Хюлиа Доган (Турция), проф. Анджела Фрейзър (САЩ), проф. Фабиан Вебер (Германия), проф. Салам Ибрахим (САЩ), докторант Алексиос Вардакас (Гърция) и докторант Милуска Циснерос (Италия). Проведени бяха 4 пленарни лекции, 20 кратки презентации и 20 постерни участия.

Университетът има дългогодишни традиции в областта на приложението, технологиите, обработката и оценяването на лечебни, ароматни и годни за консумация растения и техните странични продукти, каза в приветствието си към участниците зам.-ректорът доц. Галин Иванов. Той добави, че учените от повечето катедри в УХТ работят с лечебни, ароматни и ядливи растения и техните странични продукти, получени след преработка.

В резултат на изнесените в Гранд хотел „Пловдив“ на живо и онлайн презентации стана ясно, че натуралните продукти са с широко приложение в почти всички сфери на човешкия живот – храни: млечни и месни продукти, конфитюри, сладка, също и в козметиката, производството на антибактериални и противогъбични средства и на имуномодулатори.

Изпозлавт се и за храна на селскостопанските животни

Индиректно екстрактите от натурални суровини и техните обработени отпадъци се използват с висока добавена стойност още при изхранването на дребен и едър рогат добитък.

Резултати от проведени анализи показват, че яйца от кокошки носачки са с изключително богато съдържание на Омега-3, 6 и 9 аминокиселини, което ги прави богати на висок антиоксидативен стрес. Птиците са хранени с фуражна смес от обработен отпадък от етерично-маслени култури – роза, лавандула, мента, безсмъртниче, здравец и други ядкови, зърнени и маслодайни култури.

На форума бе съобщено още, че екстрактът от свежи розови листа, както и обработеният отпадък от тях, може да се прилага за заместване на натриевия глутамат и на други оцветители и консерванти  от химически синтетичен произход, които придават розово-червеникавия цвят на колбасите, сладката, конфитюрите, плодовите и зеленчуковите консерви. Те правят продуктите безопасни за здравето на хората при консумация.

1 2

Подобни статии

Top