Екзотичен сорт вино и пелини мерят сили в конкурса „Най-добро домашно вино“ в Асеновград

За първи път в конкурса се допуска  пелиново вино

Вино, произведено от екзотичния испански сорт грозде „мурведър“ ще се състезава в 28-мото издание на конкурса „Най-добро домашно вино“ в Асеновград. Лозовите масиви от червения сорт грозде се отглеждат в района на Пловдив, а виното се отличава с пикантен, леко пиперлив вкус.

За първи път в надпреварата тази година са допуснати и участници, които произвеждат пелиново вино. Регламентът досега не позволяваше да се оценяват ароматизирани вина, обясниха от Общината. Интересът на хората обаче, провокирал участието и още тази година ще бъдат оценени 4 проби пелин.

Ароматно вино, кръстоска между малина и къпина също е сред участниците в асеновградската винария.

То е произведено в района на Чирпан. Това е единственото  вино, което най-вероятно няма да бъде допуснато до конкурсната програма, тъй като е със статут на плодово.

Традиционно във винената надпрева най-голям е броят на пробите от червени вина. И тази година характерният станимашки мавруд води в класацията с 12 проби. Догонват го обаче и купажните вина , които до момента също са 12 на брой. Следват мерло – 11 проби , каберне совиньон – 5 проби, рубин и каберне фран.

Сериозно е участието тази година на вино розе. Заявените за участие проби са 8, толкова са и белите вина. 

Днес приключва първият етап на конкурса „Най-добро домашно вино “ в Асеновград. В него участват производители на млади вина от цялата страна. Най-голям е броят на винарите от Асеновград, но има участници от Пловдив, Чирпан, Хасково, Бургас и Варна.

До момента са приети рекорден брой проби – 78, като се очаква до края на деня тази бройка значително да се увеличи.  След предварителна селекция се подбират 20 от най-добрите вина, които се допускат до финалната класация.

Победителят в конкурса „Най-добро домашно вино“ ще бъде обявен на 31 януари, когато 9-членна дегустационна комисия от специалисти от Изпълнителната агенция по лозата и виното в София, Националния институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки, Университета по хранителни технологии и „Винзавод“- Асеновград ще каже имената на призьорите.

Богата програма ще забавлява жителите и гостите на Асеновград на площад „Академик Николай Хайтов“ през целия ден,  а имената на баш винарите ще бъдат обявени от 18 часа в ресторант „Асеновец“.

 

 

 

 

Подобни статии

Top