Електронно таксуване като в столицата и в Пловдив може би догодина (ВИДЕО) - DC news

Електронно таксуване като в столицата и в Пловдив може би догодина (ВИДЕО)

Общината подготвя обществена поръчка за надграждане на сегашната електронна система, пуска я другата седмица

Електронно таксуване в Градския транспорт на Пловдив ще се въведе от началото на 2023 година, съобщи пред журналисти днес заместник-кметът с ресор „Транспорт“ Тодор Чонов. Той посочи, че общината подготвя обществена поръчка за модернизация и надграждане на електронната система, която преди години с Транспортния проект беше възложена на испанската фирма „Индра“, но така и не заработи. За нея бяха дадени близо 20 млн. лева, европейски средства.

Чонов допълни, че още другата седмица е възможно да бъде обявена новата поръчка, която ще позволи на пътниците да се таксуват с мобилни приложения, с дебитни и кредитни карти. С тази система ще имаме възможност за много по-голям контрол за спазването на разписания на градския транспорт. Зам.-кметът не уточни каква ще е прогнозната стойност на поръчката и допълни, че след обявяването й парите ще станат ясни.

В момента почти всички автобуси се движат без кондуктори и шофьори късат билетите, както в междуградските рейсове. Причината била в липсата на персонал.

В понеделник предстои среща на зам.-кмета по транспорта с превозвачите и директорите на двете езикови гимназии на бул. „България“ – ЕГ „Пловдив“ и ЕГ „Иван Вазов“, като целта е да се сгъстят броя на колите, когато учениците отиват на училище и в часовете, когато се прибират. С градския транспорт пътуват близо 2000 ученици , които се струпват на спирките и не могат да се качат в рейсовете едновременно.

„Заради кризата някои превозвачи търпят загуби, затова анексирахме договорите с тях с решение на Общински съвет, така че тези, които не могат да изпълняват своите ангажименти, техните линии да се прехвърлят на друг превозвач. Предстои разписанията по линия 10, например, да вървят на 100%  и да пуснат автобуси, каквито са по договорите“, подчерта заместник-кметът.

По думите му в момента разписанията по всички линии на Градския транспорт се изпълняват между 25 и 30% по-малко. Изготвя се анализ и ще общината ще предложи връщане на старите разписания.

Подобни статии

Top