Елеонора Митрофанова благодари пред "Альоша" за грижата за войнишките паметници (СНИМКИ) - DC news

Елеонора Митрофанова благодари пред „Альоша“ за грижата за войнишките паметници (СНИМКИ)

Елеонора Митрофанова беше в Пловдив по покана на местните социалисти, които празнуваха Деня на победата – 9 май

„9 май ще бъде винаги свещен за руския народ“, каза пред паметника Альоша в Пловдив Елеонора Митрофанова, посланик на Руската федерация в България. Тя акцентира, че е важно да отбележи, че Русия получава своята писменост и славянското богослужение от България. В цялото си слово Митрофанова, която отбеляза Деня на победата в Пловдив по покана на местните социалисти, говори на български език, но не даде изявление пред медиите, съобщи Радио Пловдив.

„Ние отдаваме почит на героите и на Първа българска армия, под командаването на генерал Владмир Стойчев, които заедно с руските воини освобождаваха България от нацизма“, каза още Митрофанова.

Посланикът на Русия изтъкна, че днес вижда опити да бъде пренаписана историята и да се оправдаят предателите.

„Нашият народ знае към какво води това, във всяко семейство се съхранява победата от Втората световна война“, каза тя. И благодари за грижата към войнишките паметници в  България. „Благодаря, че всяка година идвате пред паметника на Альоша не с бои, а с цветя“, допълни в изказването си пред присъстващите посланикът.

„Историята изисква на днешния ден да бъдат направени изводи и поуки, но за съжаление идеологията на нацизма отново се опитва да заложи на разделение. Днес виждаме сборища на нейни последователи и опит да бъдат пренаписани фактите“, заяви в подножието на паметника Альоша Митрофанова, пише „24 часа“. Тя пристигна в червен тоалет и и лачени обувки в същия цвят, водена от почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов.

„Можем да го поддържаме, но не и да го вземем“.

Така посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова отговори на журналистически въпрос ще вземе ли под своя закрила паметникът на Альоша в Пловдив. Преди дни с този апел към нея се обърна депутатът от Руската дума Даниил Бесарабов. Той смята, че по този начин монументът ще бъде опазен от посегателства.

„Това не може да стане. Паметникът не е руски. Той е дело на български скулптор и е издигнат по инициатива на българския народ“, каза дипломатката.

1 2

Подобни статии

Top