Времето: Ще вали дъжд и сняг в цялата страна

времето

Днес с прекъсвания, валежите ще продължат и на много места ще са значителни.

В Северозападна България ще вали предимно сняг, ще продължи да се натрупва снежна покривка. През нощта, със слаб вятър с южна компонента, в останалата част от страната за кратко ще се затопли и в централните и източните райони от Северна България и високите полета на Западна ще вали и дъжд, и сняг, като там в отделни райони ще има условия за поледици. В Южна България валежите ще са от дъжд. През деня вятърът навсякъде ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб и умерен и с него ще започне по-трайно застудяване. Минималните температури ще са от около минус 1° в северозападните райони до 5°-6° в крайните южни; максималните температури ще са от 0° до 5° в Северна България, в Южна – между 5° и 10°, в крайните югозападни райони и малко по-високи.

Оранжев код за значителни валежи е обявен от НИМХ за днес в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. За останалата част от страната кодът е жълт за валежи от дъжд и от сняг .

За Пловдив и региона валежите ще са предимно от дъжд, а по високите части в планините – от сняг. Минималните температури ще са около 4°. Максималните ще достигат най-много до 7°.

Атмосферното налягане сутринта ще е по-ниско от средното. През деня ще се повишава и до вечерта ще е близко до нормалното.

В планините

ще остане облачно, мъгливо с валежи. В Стара планина над около 1400-1600 метра ще вали сняг. До сутринта вятърът навсякъде ще е с южна компонента, силен, временно и бурен с него температурите в Южна България за кратко ще се повишат и там сняг ще вали при по-висока надморска височина. През деня вятърът ще започне да се ориентира от север-северозапад и ще отслабне, ще започне понижение на температурите. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 1°.

По Черноморието

ще е облачно и дъждовно. Ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са 8°-11°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Слънцето ще изгрее в 7 ч. и 56 мин. и залязва в 17 ч. и 13 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 16 мин.

Луната изгря в 06 ч. и 15 мин. и залязва в 15 ч. и 22 мин. Фаза: два дни преди новолуние.

Подобни статии

Top