Еми Куртова показва художествена фотография в Градската галерия - DC news

Еми Куртова показва художествена фотография в Градската галерия

Авторката работи и с глина

На 16 април (събота) от 14:00 часа в Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия (ул. „Княз Александър I“ №15) ще се открие дебютната за Пловдив самостоятелна изложба на Еми Куртова „Автопортрети“.

Еми Куртова е млад творец, фотограф, развиващ се в сферата на изобразителните и приложните изкуства. Следва “Фотография” в Нов български университет в София. Тя е участиник в редица конкурси в страната и чужбина. Още на 15 години печели първите си награди. Родена е през 2000 г. в град Петрич. На 12 години, повлияна от баща си, започва да се интересува от фотография. Още като дете в родния си град разширява интересите си към изкуството посещавайки Клуб „Еврика”, профил „Изобразителни и приложни изкуства” с преподавател Христо Павлов. Изрисуване на градски стени са част от дейностите, които правят. Още като ученичка в гимназия в продължение на две години работи като фотограф в детски кът, където снима предимно деца. Става търсен фотограф за детска фотография и различни събития. На 16 години получава първото си голямо признание – Първо място на международения фестивал в гр. Сосновиек, Полша. Завоюва още няколко първи места в национални и международни конкурси.

Работи и с глина в курс „Керамика” на НБУ и това е нещо, което много и допада.

В своите само 20 години тя не спира да търси, започва да изгражда ясни представи за това, което иска да предаде в творбите си. През втората година от следването си завършва с отличие курса „Фоторазказ” в НБУ още с първата си предадена работа. Нейният преподавател доц.Правда Кирова определя проекта като дълбоко вълнуващ, представящ големите въпроси за човека и света. Доц. Кирова споделя, че темата, която Еми разкрива, би могла да търси периодично през целия си творчески път. „Виждам себе си и моето изкуство извън „кутиите”, харесвам да се изразявам извън тях. Като съпоставям човека в природата, разбирам и повече за собствения си свят”, „Виждам, че динамиката и движението във фотографиите ми присъства от самото им начало. Разбирам, че ги търся постоянно”, споделя тя. Може би затова едно от последните й начинания са кратки видеа – без обработка, без филтри, без никава редакция.

През 2021 година започва работа като PR на американския мултимедиен артист – Шон Рабах. Шон споделя: „Еми е истински художник по душа и практика. Нейният мек и елегантен подход към живота се отразяват в перфектно балансираните й творения”.

Конурси и награди по фотография:

•          Международен младежки фестивал “Inne Spojrzenie” гр. Сосновиек, Полша – 2016 – Първо място

•          Национален конкурс „Фотоприказки” ОДК гр. Кърджали – 2016 – Първо място

•          Международен младежки фестивал „МУЗИТЕ”, гр. Созопол – 2018 – Първо място

•          Национален конкурс „Чудото любов”, ОП „Младежки център”  гр. Хасково – 2018 – Второ място

•          Национален ученически конкурс „Фотография” ОДК гр. Благоевград – 2015

Подобни статии

Top