Емил Костадинов стана на 50 (ВИДЕО)

Господ бе българин на 11 ноември 1993 година, с негов гол на финала Байерн (Мюнхен) печели Купата на УЕФА

Емил Костадинов празнува днес половинвековния си юбилей.  Той е част от знаменитото футболно трио в ЦСКА – Емил Костадинов, Любослав Пенев и Христо Стоичков. Един от най-обичаните български футболисти, автор на някои от най-важните голове за златното поколение на националния отбор по футбол през 90-те години на 20-и век.

Емил Костадинов е известен най-вече с прозвището си Екзекутора на петлите. На 17 ноември 1993 година с негов гол секунда преди да изтече редовното време на мача Франция – България Костадинов вкарва втория си гол в мача и резултатът става 2:1 в полза на България, като по този начин той я класира за Световното първество в САЩ през 1994 година. На Световното първенство Костадинов отново е част от националия отбор, който спечели бронзовите медали.

На Световното първенство във Франция Костадинов е автор на единствения гол за България в мача срещу Испания, завършил 1:6.

Докато играе за националния тим на България, Емил Костадинов отбелязва голове срещу противници като Германия, Бразилия, Франция, Италия, Испания, Шотландия 1991 г., Швейцария и др.

Костадинов е първият българин, вкарал гол във финал на европейски клубен турнир през сезон 1995/96, когато печели купата на УЕФА с Байерн (Мюнхен). В евротурнирите за ЦСКА има 21 мача и 8 гола (7 мача и 3 гола за КЕШ, 8 мача с 4 гола за КНК и 6 мача с 1 гол за купата на УЕФА).

Печелил е Купата на УЕФА с Байерн през 1996 година, полуфиналист в Шампионската лига с Порто през 1994 година и за КНК с ЦСКА през 1989 година, с българския тим играе и четвъртфинал за КЕШ през 1990 година.

Снимка: dnevnik.bg

Подобни статии

Top