Ген. Мутафчийски не бил добре със здравето

Самият Мутафчийски призна, че от дълго време страда от високо кръвно налягане

Ген. Венцислав Мутафчийски се опитва да демонстрира железен режим и отлична форма, въпреки тежкото и постоянно натоварване, на което е подложен като шеф на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и началник на ВМА и болестите, които има. Оказа се обаче, че 55-годишният хирург също има своите здравословни проблеми, които да го тревожат ежедневно.

Самият Мутафчийски призна, че от дълго време страда от високо кръвно налягане.

„От 12 години съм хипертоник, пия хапчета всеки ден. А хората със сърдечно-съдови заболявания у нас са над 800 000 души“, коментира шефът на НОЩ във връзка с факта, че коронавирусът създава допълнителни опасности за хората с доказано високо кръвно налягане.

Макар да е светило в медицината, генералът признава, че не може да изключи някои вредни навици от ежедневието си, за да пази своето здраве.

„Аз ставам всяка сутрин в 4 ч. сутринта. Обичам да пия кафе, да пуша и да си подреждам задачите за деня в главата“, признава професорът във военна униформа, който почти денонощно е на линия, пренебрегвайки здравето си заради мисията на щаба.

От младежките си години ген. Мутафчийски си спомня, че не е имал чак толкова сериозен допир с медицината като пациент. Счупването на ръката му на 5-годишна възраст при падане от висока ограда и престоят му в болницата още тогава му подсказали, че някой ден ще бъде лекар.

„Гипсираха ми ръката, но малко по-късно паднах от едно магаре и я счупих отново, този път заедно с гипса“, усмихва се професорът. Споделя, че въпреки болката, която травматолозите му причинили, докато намествали фрактурата, той останал силно впечатлен от атмосферата в болницата. Както и от респекта, който лекарите вдъхвали у пациентите си и у останалия медицински персонал.

Шефът на НОЩ си спомня, че като дете страдал от анемия и се наложило да му бият мускулни инжекции с витамин В12. Те били доста болезнени, но още повече го запалили по непознатия свят на медицината.

Източник: zdravno.eu

Подобни статии

Top