Ендокринолозите на УМБАЛ „Свети Георги“: Отлагането на ваксинацията при диабет и затлъстяване е опасно

Началникът на Клиниката по ендокринология ще разясни методите за профилактика и лечение след COVID-19

„Неуместно и дори опасно е всяко отлагане на ваксинирането срещу COVID-19 от хора с хронични заболявания като: захарен диабет, метаболитен синдром, изразено затлъстяване или отслабена имунна система. Тези пациенти неслучайно са в приоритетните групи на Националната кампания за имунизиране срещу коронавирус, тъй като рискът при тях е по-тежко протичане на инфекцията, съпроводено и с по-висока смъртност“, предупреди проф. д-р Мария Орбецова – началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД-Пловдив и член на Експертния съвет по ендокринология към Министерството на здравеопазването.

Последствията от прекаран COVID-19 при пациенти, страдащи от ендокринни заболявания, ще бъде темата на брифинг днес в Клиниката.

Проф. д-р Мария Орбецова ще разясни методите за профилактика и лечение, прилагани в лечебното звено при усложнения от коронавирус на пациенти със захарен диабет, затлъстяване, заболявания на щитовидната, надбъбречните и половите жлези, както и при нарушения на хипоталамо-хипофизната ос.

Подобни статии

Top