Епидемиолог: Грипната епидемия изобщо не е свършила

Грипната епидемия изобщо не е свършила. Тази година виждаме много интензивна грипна епидемия, заяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред Bulgaria ON AIR

Тя подчерта, че броят на ваксините, които са използвани в България, е много нисък – едва около 2% от населението е ваксинирано срещу грипните вируси.

Проф. Кожухарова посочи, че у нас водещ е грипният вирус тип Б – „Ямагата“.

„Вчера излезе официално съобщение от водещите директори в областта на заразните заболявания в Европа. Те изразяват огромното си безпокойство, че имунизациите за грип стават все по-малко .Специално посочват, че децата до 5 години в много малко страни са в групите, за които се препоръчва имунизация.“

Епидемиологът акцентира върху факта, че децата между 4 и 15 години са най-засегнати от грипа и боледуват най-често, защото нямат имунитет. Положителното е, че усложненията при тях се появяват много по-рядко, отколкото при възрастните.

Лекар: Не приемайте антибиотик още в първия ден на грипа!

Проф. Мира Кожухарова каза още, че вероятността грипът да повали повторно не е много голяма, но все пак съществува. Тя посочи, че имунитетът е специфичен за вируса, който ни е разболял веднъж и може да бъдем повалени от друг вид грип.

Подобни статии

Top