Есенното издание на „Дни на музиката в Балабановата къща“ започва с виртуозен концерт на Йоанна Каменарска и Надя Димитров

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив

Есенното издание на XII МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“ се открива  от 18:30 ч. Балабанова къща с виртуозен концерт на Йоанна Каменарска и Надя Димитров. МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация Музикартисимо, Министерство на културата.

Йоанна Каменарска е сред най-изявените музиканти в днешно време. Родена през 1978, тя учи първоначално при Йосиф Радионов в родния си град София, а от 1995 до 2004 – при Руджиеро Ричи и Игор Озим в Моцартеума в Залцбург, като посещава и майсторски класове на Игор Ойстрах, Леонидас Кавакос, Гьорг Куртаг и др.

На 10-годишна възраст се среща с първия си ментор, именития български диригент Влади Симеонов, с когото, след спонтанно проведено прослушване, предприема турне в Италия като солистка на Филхармония „Пионер” с концерт от Й.С. Бах.

Йоанна Каменарска е носител на трета награда от международните конкурси „В. А. Моцарт” в Залцбург и първа от „Недялка Симеонова” в Хасково’ 2002. Изнася редовно концерти в Европа, Япония и Южна Америка.

Като солист се изявява успешно с Берлинския симфоничен оркестър, Берлинския радиооркестър, Нюрнбергските симфоници, Полската камерна филхармония, оркестъра на Моцартеум – Залцбург, Моцартовия камерен оркeстър, Хамбургския филхармоничен оркестър, Хамбургските симфоници, Камерата Хамбург, Кодай филхармония – Дебрецен, Гьор филхармония, Щутгарския камерен оркестър, както и със симфоничните оркестри на София, Русе, Варна и много други в родината си.

Соловият й репертоар обхваща музикалното творчество от Барока до съвременността. Тя работи с диригенти като Пол Гудуин, Денис Ръсел Дейвис, Калман Беркеш, Пиер Булез, Мартин Пантелеев, Любка Биаджони, Найден Тодоров и много други. Канена е постоянно за участие в престижни фестивали и концертни турнета.

В областта на соловата и камерна музика Йоанна Каменарска може да бъде чута и като барокова цигуларка и виолистка. Изпълнението й на Концерт за виола и оркестър от Фр. Хофмайстер е оценено от пресата като „Световна класа!”, а представянето в бароковия й рецитал, озаглавен „Бах и неговите предшественици” в Залцбург, я окачествява като „феноменален изпълнител с изключителна стилистична компетентност”. Йоанна работи съвместно с бароковия камерен ансамбъл „Hamburger Ratsmusik”, отличен двукратно с наградата „Еcho”. Партньорството й с шведския пианист Пер Рундберг oставя ред ценни записи за немските, шведските и българските радио -и телевизия, както и голям брой осъществени концерти с обширен репертоар и интеграли на сонатното творчество на Моцарт, Бетховен и др.

Каменарска си партнира на сцената с пианистката Ирина Георгиева, Мойсес Фернандес Виа, Фумико Ширага, Надя Димитров, както и с други музиканти от световен ранг, като Симоне Янг, Карл Лайстер, Алоис Брандхофер, Радован Владкович, Михаел Мартин Кофлер, Владимир Менделсон, Райнхард Гьобел, София квартет и Фауст квартет. Цигуларката придобива и педагогически опит, посредством майсторските си класове в Япония, Австрия и Германия, като член на жури в международния конкурс „Тонали” в Хамбург /2010/ и в новосъздадената от Кристина Сандулова инициатива „Stage 4 Kids” Hamburg /2016/.

От 2018 тя преподава оркестрова практика на всички студенти по цигулка във Висшето училище за музика и изпълнителски изкуства в Хамбург. През сезона 2007/2008 Йоанна Каменарска работи като концертмайстор на Симфоничния оркестър на Северното Радио – Хамбург. В този период тя печели конкурса за концертмайстор на Хамбургските филхармоници и заема това място от 2008. Канена е като гост/концертмайстор на редица други оркестри, като Симфоничен оркестър на Западното радио – Кьолн, Камерата Залцбург, Щутгартски камерен оркестър и Deutsche Oper – Берлин. Осъществява голям брой записи за немското, австрийското, шведското, испанското и българското радио и телевизия. Дебютният й компактдиск „Initio”, реализиран в партньорство с пианистката Ирина Георгиева през 2014 за „Гега ню”, представен и в Хамбург през 2015, се радва на изключително позитивен отзвук. Тази година се очаква и издаването на нов компактдиск – „Landscapes” с пианиста Мойсес Фернандес Виа, записан в Music Center Tanglewood, САЩ, с произведения от Фр. Шуберт и Енджохани Раутаваара.

1 2

Подобни статии

Top