Есенното издание на „Дни на музиката в Балабановата къща“ започва с виртуозен концерт на Йоанна Каменарска и Надя Димитров

Йоанна Каменарска свири на цигулка „Николаус Галиано” от 1751, предоставена й за ползване от анонимен собственик на инструмента. Актуалните й и бъдещи изяви на локални и международни сцени са многобройни.

От 2017 тя инициира дългосрочен проект с благотворителна цел в Музея за занаяти и изкуства – Хамбург. Съвместно с пианистката Надежда Табакова-Димитров /Бремен/, в кооперация с фондацията „Аrs&Humanitas e. V.” през 2017 бяха изпълнени всички Бетовенови сонати, а през 2018 – интеграл на Брамсовото творчество за цигулка и пиано, като средствата от концертите са дарени за децата на Отец Иван в Якимово, България с цел устройството на поликлиника в селото. Творческото сътрудничество на двете музикантки продължава с концерт през ноември в забележителната църква Unser Lieben Frauen Kirche в Бремен. През 2019 Йоанна е поканена за участие в голямата зала на новопостроената Елбска Филхармония в представянето на мащабната творба на Оливие Месиен „Квартет за края на времето”.

Надя Табакова – Димитров е родена в София в семейство на музиканти. Баща ѝ – композитора Крум Табаков, е първият ѝ учител, пианистката Гина Табакова е неин ментор през цялостното ѝ развитие на музикант. От 6-годишна възраст започва да учи пиано при проф. Лидия Кутева. Завършва Софийското музикално училище в класа на Мариана Шикова и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Лили Атанасова. Участвала е в многобройни майсторски курсове у нас и в чужбина.

От 1997 живее и работи в Швейцария и Германия, където се изявява като солист и камерен изпълнител. Изнасяла е рецитали в Хановер, Карлсруе, Бремен, Кайзерслаутерн. Като камерен музикант си партнира на сцената с камерзенгер Михай Замфир, Инес Кьолер, Мартина Иунг, Давид Чанг и др. Заедно със съпруга си – баритона Иван Димитров, изнася множество концерти във Франция и Испания.

През 2012 реализират първия си съвместен проект с концертмайсторката на Хамбургската филхармония Йоанна Каменарска, с която през 2017 изпълняват интеграл на сонатите за цигулка и пиано от Бетовен, а през 2018 – интеграл на сонатите на Брамс, като концертите се състоят в огледалната зала в музея за занаяти и изкуства в Хамбург. През 2007 започва да се занимава и с преподавателска дейност. Нейни ученици са носители на престижни награди на конкурси в Германия.

1 2

Подобни статии

Top