Есента скова гърбовете и кръстовете, изпраща всеки ден десетина на лечение в болницата

Заради все по-честата употреба на компютри, таблети, телефони,  възрастта на страдащите драстично се подмладява

Болките в гърба и кръста или състоянието, известно в медицинската литература като Low back pain, е едно от най-честите оплаквания, особено през есента и зимата.

Зачестяването на  случаите е свързано с нарушено кръвоснабдяване на интервертибралните дискове и стави, което е вследствие от  понижаването на околната температура и на атмосферното налягане.

И макар че времето все още не е особено студено, пациенти с оплаквания от болки в гърба и кръста,  а не рядко – скованост и изтръпване, постъпват за лечение в отделенията по неврология, заяви-р Иво Мильотев, началникът на едно от тях в известна пловдивска болница. От преминаващите десетина души всеки ден половината споделят, че са изкарали „нещо вирусно на крак“, приемали са медикаменти без рецепта и са се оправили, но внезапно кръстът им се сковал.

Завеждащият цитира проучвания, според които поне 70%-80% от хората изпитват дискомфорт в гърба и кръста с различна интензивност, която повлиява тяхната ежедневна активност. Две са най-честите причини – продължителната неправилна поза на горната част на тялото, свързана с професията на пациента.

Тя води до свръхнапрежение в мускулатурата около гръбнака, която реагира с болка. Втората е моментното пренатоварване, предизвикано от вдигане на тежки предмети, усукване на гръбнака или извършване на движение, несъответстващо на възможностите на гръбначния стълб.

Възможно е да се появят и след претърпян инцидент или при спортна травма. Но могат да бъдат симптом на сериозно заболяване, например като болест на Бехтерев.

1 2

Top