Етносите си дават кулинарна среща на Гребната база

През месец септември

През месец септември всички пловдивчани, гости на града и любители на кулинарното изкуство ще могат да опитат автентичния вкус на характерни ястия от традиционната кухня на различните народности. Повечето от рецептите са известни само на  майсторите готвачи, някои от които пристигат в града на тепетата, специално за кулинарния тур. Свои тематични вечери ще подготвят турци, арменци, руснаци, евреи и италианци. Кулинарните срещи на етносите се осъществяват благодарение на няколко неправителствени и частни организации в подкрепа на каузата за мирно съжителство, религиозна и етническа толерантност.

Ястията ще бъдат приготвени в деня на събитията, които са част от календара на Фондация „Заедно“ и се реализират с безрезервната подкрепа на ресторант „Нетуно“. Всеки посетител ще може да дегустира, да запази маса за вечеря с приятели или да поръча за вкъщи от специалния етно бар. Организаторите са предприели всички необходими противоепидемични мерки, тъй като различните общности подготвят и специални изненади за гостите на тематичните вечери. 22 септември, когато честваме Независимостта на България ще е посветен на българската трапеза.

Срещите на етносите ще започнат на 8 септември. Инициативата, която е в подкрепа на каузата за мирно съжителство на всички народности в най-стария жив град в Европа, ще бъде открита от кмета на район „Западен“ Димитър Колев.

Програма на кулинарния тур:

8 септември, 19:00 ч.  – вечер на традиционната турска кухня

12 септември, 19:00 ч. – вечер на традиционната арменска кухня

18 септември, 19:00 ч. –  вечер на традиционната руска кухня

19 септември, 19:00 ч. – еврейска вечер Рош а Шана

22 септември, 19:00 ч.  – вечер на българската трапеза

25 септември,19:00 ч.  – вечер на традиционната италианска кухня

Подобни статии

Top