Ето как Барби стана Боряна, а Кен – Калоян (СНИМКИ)

Ето как Барби стана Боряна, а Кен - Калоян (СНИМКИ)

Икономист и инженер правят кукли с традиционни български носии

в Пловдив. Силвия Георгиева и Валентина Златанова са в този занаят едва от 2 години, но вече са направили десетки куклени композиции, които напомнят на българи по целия свят за родината им.

Силвия е с икономическо образование, но дълго време изкарвала хляба си като поп певица в чужбина. Заедно със съпруга си – музикант, работели в заведения в европейски страни. След раждането на дъщеря им се завърнали в България, а впоследствие младата жена започнала да работи и като икономист. Докато не се появили куклите.

Валентина е завършила Техническия университет и работи в голяма чуждестранна фирма. Преди няколко години започнала да прави кукли, като спомен от кръжоците в училище.

Двете жени се запознали покрай съпрузите си, които са музиканти и свирят в една група. Но идеята, да правят заедно красивите сувенири, дошла един ден, докато били заедно на бира и картофки.

Първоначално започнали с по-големи кукли.

После им хрумнало да ползват известните по цял свят кули Барби. „Избрахме ги, тъй като са с най-подходящ размер за сувенир – нещо, което можеш да сложиш в дома си. Защото една от целите на куклата е да присъства в домовете на хората, да може да се вижда всеки ден, за да бъде носията с теб и семейството ти и това да е истинската носия. А не да се налага да идеш до музея, за да можеш да видиш такова нещо“, обяснява Валентина.

Но се появил друг проблем – сблъсъкът на две различни култури, тъй като куклата Барби символизира съвсем различен свят.

1 2 3 4

Подобни статии

Top