Ето как да намалим значително сметката за ток

Има няколко съвсем прости трика,

с които да намалим сметките си за ток през студените месеци, смята енергийният експерт от Велико Търново – инженер Петко Ганчев, който над 30 години се занимава с изобретения, свързани с пестенето на електричество и алтернативни източници на енергия.

Според него трябва да бъдем информирани, последователни и отговорни към домовете си, за да спестим, без да стоим на студено през зимата.

На първо място експертът поставя осветлението. „Задължително използвайте LED осветление, което е малко по-скъпо, но се избива като пари“, съветва той.

Ако използвате климатик за отопление,

специалистът препоръчва да бъде оставен да поддържа 16 градуса. Петко Ганчев обръща внимание и към хладилника. Оказва се, че честото му отваряне дава отражение на сметките за ток. Мислете бързо пред хладилника, категоричен е той.

„Когато стои отворен всичкият студ се изсипва долу и компресорът започва да работи и ви набутва с ток. Това упражнение може да доведе до доста покачване, поне минимум 50 кW“, обясни експертът и подчертава – мислете за електроуредите още докато ги купувате. Той посочва, че и автоматичната пералня харчи повече през зимата.

1 2

Подобни статии

Top