Ето как да не ви излъжат да купите развалена стока

Продуктите с изтекъл срок на годност,

които трябва да бъдат изхвърляни, в супермаркетите се представят за свежи. Хвърлят ги във фризера, изтриват датата на производство и ги пускат на промоция, разказва в свое разследване руският телевизионен канал „Москва 24“.

Ето как да не бъдете излъгани да купите развалена стока:

Според продавачите в големите московски хипермаркети, гнилите мандарини е трудно да бъдат представени за току що откъснати. Но не било трудно да възкресиш колбасите или охладените пилета, които вече са негодни.

Според тях няма как продуктите, които се продават по два на цената на един, да са пресни и с нормален срок на годност. Истинската дата на производството им или е изтрита с различни средства, за да не се вижда, или върху нея се залепва лепенка.

Лесно може да се спечели от замразените продукти например. И най-често – от охладените пилета. Те имат седемдневен срок на годност. Когато премине този срок пилето трябва да бъде изхвърлено. В такива случаи то се разфасова в полиетиленови пакети, след това го замразяват във фризери и го продават като замразена продукция.

Ако и след това срокът на годност на този продукт изтече, той отива или в боклука, или на двойно по-ниски цени на някоя сергия. Като например в Московското метро.

Студено пушената риба също крие рискове. Въпреки, че според търговците, тя е прясна.

Продуктите с изтекъл срок на годност се продават на едро

в интернет. Или това става по договорка със съответния магазин, разказват бивши продавачи.

Според специалистите, хранителните стоки с изтекъл срок на годност трябва да бъде изхвърлен или унищожен правилно. Магазините нямат право да хвърлят негодните продукти така, както домакинствата – директно в контейнерите за смет. Те се връщат на производителите, които решават дали да ги унищожат, да ги преработят в нещо друго, ако това е възможно или пък да ги използват за храна на животните.

Продуктите с изтекъл срок не може да бъдат и подарявани.

А дали и в българските хипермаркети и магазини ни лъжат по същия начин с продукти, чийто срок на годност е изтекъл?

Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top