Ето как да преборите тежкия махмурлук

За да преборите махмурлука след тежкия запой в новогодишната нощ,

може да изпиете 50-70 грама алкохол от вида на този, с който сте се напили. Ако е с ракия, водка или уиски, на 1 януари трябва да използвате като лекарство концентрат, съветва професорът от Московския държавен медицински университет Алексей Буеверов. А руснаците със сигурност знаят какво трябва да правят при тежко главоболие заради напиване.

Специалистът отбелязва, че този лек не важи за онези, които пият редовно или направо са си алкохолици, защото може да доведе до нов запой.

В случай, че общата слабост и главоболието не преминават дълго време,

лекарите препоръчват да приемете обикновен аспирин. В същото време ще бъде най-добре да се откажете от таблетките, съдържащи парацетамол. Учените обясняват, че действащата молекула в този тип лекарства е безопасна, но алкохолът стимулира ферментите, провокиращи процеса на разлагане на лекарството в черния дроб. В резултат в организма се образуват изключително токсични вещества.

Освен това специалистите предлагат на следващата сутрин след запоя, да закусите с овесена каша или ориз, а при необходимост да приемете активен въглен.

Не пренебрегвайте мезето

За да намалите вероятността от махмурлук, се препоръчва да не пиете на гладно и да не пренебрегвате мезетата.

Избягвайте голямото количество мазна храна – тя ще доведе до голямо натоварване на черния дроб, който и без това се опитва да разгради и изкара от организма ви етанола и ацеталдехида, съдържащи се в алкохола.

За да разтоварите черния дроб, може да приемате и голямо количество чиста вода.

А всъщност, най-ефективният метод за избягване на махмурлука е да сте заклет трезвеник и да посрещнете Новата година без капка алкохол.

Източник: mk.ru
Снимка: pixabay.com
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top