Ето как да се грижим за кожата на бебето - DC news

Ето как да се грижим за кожата на бебето

Кожата на новороденото е изключително нежна, мека и чувствителна

Освен това тя е много тънка-има слой само от 3-4 реда клетки. При това положение не е трудно да си представим колко слаба е нейната защита и колко внимателни трябва да са родителите през първите седмици с детето. Кожата на бебето има развити капиляри, което от една страна увеличава вероятността от разпространение на инфекция по кръвта, а от друга способства за газообмена на кожата, която трябва да диша. С други думи защитната функция на детската кожа доста отстъпва на тази на възрастния. Освен това тя богата на вода. В кожата на новороденото има около 80-90% вода, а това съдържание на влага трябва да се поддържа постоянно.

Грижа за кожата на новороденото

Принципите за грижа за детската кожа са основани на нейните функционални особености. На първо място стои осигуряване на оптималната температура. Кожата на малкото дете не е в състояние да се справя с терморегулацията, затова необходимо родителите да бъдат особено внимателни при къпани и при даване на топло мляко на детето.

Естествено къпането е още един основен фактор за здравето. То трябва да е ежедневно като в градски условия е добре да се използва вода с температура 36-37° С. Два пъти в седмицата бебето се мие с детски сапун и 1-2 пъти седмично се измива главата му пак с детски сапун или шампоан.

1 2 3

Подобни статии

Top