Ето как е действала схемата за фалшивите сертификати в Пампорово

Арестуваният служител на лабораторията Атанас Марчев бе задържан за 24 часа и освободен

Арести бяха извършени след разследване за фалшиви зелени сертификати в един от големите ни зимни курорти – Пампорово. По случая работи Областната дирекция на МВР –Смолян и Окръжна прокуратура в родопския град.

След сигнал, че в Пампорово масово се издават фалшиви сертификати на персонала се оказва, че връзката е Атанас Марчев, на 48 години от Хасково. Той се представя за лекар и парамедик от лаборатория. С него се срещат подставени лица на NOVA и glasnews.bg. Обясняват, че търсят работа в курорта, но нямат задължителният сертификат за COVID-19. Плащат 600 лева за два сертификата.

На подставеното лице взeмат кръв, но после се оказва, че процедурата е проформа. Денят е събота, а резултатът трябва да е готов след два дни. Само че се оказва, че резултатът идва експресно – само след час. При проверка се оказва, че те са качени в сайта his.bg.

В 10.00 ч. на следващия ден, след уговорена среща за направа на нови сертификати, последва арест на Атанас Марчев от полицаите в Смолян и Чепеларе. Заподозреният е бил заловен с белязани пари.

Собственикът на лабораторията вече е разпитан от полицията в Пампорово. Пред NOVA той заяви, че не е знаел, че негов служител прави фалшиви сертификати.

По информация на glasnews.bg преди зимния сезон схемата на Марчев и хората, които стоят зад лабораторията, е прилагана и в морските курорти по същия начин.

Става ясно, че Марчев е работил като полицай преди години в Хасково. Завършил е и полицейското училище в Пазарджик.

При задържането му полицаите са претърсили и хотелския апартамент, в който са настанени Марчев, лаборантката и 22-годишния Теодор Петров. Младежът обяснил, че работи като шофьор за лабораторията.

Според източници от разследването Иванов разполага с електронен подпис, с който се валидира сертификата. Миналата година той е задържан в Бургас за фалшиви сертификати, но е освободен, защото в хода на досъдебното производство престъплението не е доказано.

Седалището на фирмата собственик – „Самостоятелна медико-диагностична лаборатория“ ЕООД, се намира в София, на личния адрес на единият от управителите на фирмата, а именно  Иво Иванов. Лабораторията има 9 офиса в цялата страна: Банско, Боровец, Велико Търново, Слънчев Бряг, Варна, Пампорово, Калотина. В София те са два. Фирмата е създадена през март 2021 г. Иванов твърди, че другият управител е уважаван доктор доцент, който работи в известна клиника в София.

Спипаха служител от лаборатория в Пампорово, издал фалшив зелен сертификат

Припомняме, че в понеделник от прокуратурата съобщиха за случая. Повдигнато му е обвинение за това, че е издал неистински „зелен“ сертификат и неправомерно е добавил данни за наличие на антитела срещу COVID-19 в информационната системата на Министерство на здравеопазването на Република България,  като деянието е извършено срещу критична инфраструктура на  страната.

Ангел Марчев бе задържан за 24 часа, а после освободен, защото вдигнал кръвно. С днешна дата той отново работи в лабораторията в Пампорово. Към момента  е обвиняем и предстои Окръжна прокуратура Смолян да прецени дали да поиска той да остане за постоянно в ареста.

За престъплението, за което Марчев е обвинен, го грозят от 5 до 8 години затвор, както и глоба до 10 хиляди лева.

Снимки: glasnews.bg и БГНЕС

Подобни статии

Top