Ето как Пловдив ще отбележи Деня на българската просвета и култура (ПРОГРАМА)

ПРОГРАМА

на честването на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Пловдив

Тържеството започва на площад „11 май“ пред Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Ще присъстват официални лица и гости, представителни групи от образователни и културни институции, представителни групи на училищата от район „Централен“ със знамена, венци и цветя.

9.00 ч. – 9.45 ч. Връчване на Почетен знак на град Пловдив, Почетна значка на град Пловдив и грамоти в Актовата зала на гимназията;

9.00 ч. – 9.55 ч. Празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в присъствието на Областния управител на Област с административен център град Пловдив, Председателя на Общински съвет – Пловдив, Кмета на Община Пловдив, други официални лица и гости;

10.00 ч. Откриване на тържеството. Празнични слова ще произнесат кметът на Пловдив Иван Тотев и началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова. Празничен молебен ще отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на славянските равноапостоли.

11.00 ч. Начало на ученическото шествие. То ще тръгне от Хуманитарната гимназия и ще се води от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър Пловдив, Мажоретен състав при ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, носеща иконата на св. св. Кирил и Методий. Ученическата процесия ще премине през Главната улица и ще достигне до пл. „Стефан Стамболов“.

Пред сградата на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ ще бъде разположен духов оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив.

На пл. „Римски стадион“ под колонадата ще има фанфарен оркестър от СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

от 11.00 до 13.00 . на сцената на пл.“Стефан Стамболов“ концерт ще изнесат състави от  ОДК – Пловдив. Сред тях ще са Мажоретен състав „ Динамика“  с ръководител Магдалена Богоева, хорът на  Пловдивските момчета „ Стефка  Благоева“ с диригент  Милка Толедова, хор „ Детска китка“ с диригент професор  Златина Делирадева, балет „ Ера“ с ръководител: Кремена Шопова, гимнастичките от школата по художествена гимнастика и балет с ръководители: Елмира Младенова и Дарина Джурова, Клуб по спортни танци „ Сияна Данс“ с ръководители Марияна Дишлиева и Румяна Чуклева и др.

Подобни статии

Top