Ето как се приготвя традиционното за Петровден ястие Бял мъж

Чували ли сте за ястието Бял мъж?

Това е традиционно българско ястие от млечни продукти, характерно за северняшкия край и по-специално за района на ловешкото село Дерманци.

Гозбата е характерна за Петровден, когато високо в Балкана започва жътвата. Тогава е и най-подходящото време за приготвянето й, защото млякото на овцете е най-гъсто и хубаво.

Според уредничката от пловдивския Етнографски музей Стефана Йорова, наименованието на ястието идва от западните диалекти. Муж всъщност идва от глагола мълзя (доя) и това е свързано именно с факта, че се приготвя изцяло от млечни продукти. В пловдивския край обаче също се почита много, макар че тук много домакини го поръсват със захар.

Ето и рецептата:

250 г масло
2 кг неосолено прясно сирене
прясно мляко
брашно
сол на вкус

Сиренето се натрошава, към него се прибавя маслото и сместа се обърква, за да стане на равна кашичка, почти без бучки. Към сместа се добавя прясно мляко. Всичко това се слага на котлон на силен огън и когато се е сварило и смесило, отгоре се поръсва с малко брашно, което също трябва да се омеси със сместа.

Когато започне да се отлепя от стените на съда, се отнема от котлона. След това се охлажда и сервира – като разядка, върху филийки или хапки.

Да ви е сладко!

Подобни статии

Top