Ето как се проявяват симптомите на COVID-19 при пациентите от ВМА

Началникът на катедра ,,Инфекциозни болести” полк. доц. д-р Георги Попов разкри как се проявява инфекцията и с какви медикаменти лекуват болните във ВМА

129 са диагностицираните във ВМА болни с коронавирус, съобщи по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб началникът на катедра „Инфекциозни болести“ във Военномедицинска академия доц. д-р Георги Попов. По думите му от тях на лечение в болницата са приети 26 души, а изписаните вече са 14. Други 89 с лека клинична форма на инфекцията се наблюдават от лекарите на ВМА.

От всички тях 10 са абсолютно оздравелите – с две отрицателни проби и клинично здрави. При други четирима оздравели дълго време се наблюдава наличие на вирус в носоглътката, което ги прави опасни за околните.

От ВМА отчитат семейност на заболяването. Това са 3-4-членни семейства, включително една комуна от 11 жени и едно дете, от които 7 са положителни. „Вирусът засяга предимно хора с добър социален статус. Наблюдаваните по домовете ги контролираме по телефона лично аз и психолог. Изпращаме мобилни екипи от доброволци квалифицирани лекари, включително и в комуната сме изпратили“, поясни доц. Попов.

Трима са болните с тежка клинична форма във ВМА. „Успяхме да ги опазим да не влязат в етапа на механична апаратна вентилация, благодарение на ежеминутен лекарски пост до всеки пациент. По цяла нощ ги наблюдаваме, оценяваме състоянието им ежеминутно. При нас беше и най-възрастната заразена жена – на 86 години, която по този начин не допуснахме да бъде поставена на апаратна вентилация. Лекуваме я с тройна антибиотична комбинация, подаване на кислород, малки дози кортикостероиди и други симптоматични средства я извадихме от тежкото състояние. Баба Вера вече е в добро състояние и скоро ще бъде изписана“, коментира шефът на катедрата. 

1 2

Подобни статии

Top