Ето как ще изглежда новият дом на пловдивските художници

Новата сграда на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ 32 ще бъде готова до пролетта на 2019 г. Това обяви днес кметът на Пловдив Иван Тотев на съвместен брифинг с представител на фирмата изпълнител инж. Игнат Пиндиков.

„Тази седмица започваме със събарянето на галерията, която от години се използва от Дружеството на пловдивските художници. Идеята за събаряне на старото помещение и изграждане на новото беше лансирана преди няколко години, като през този период получихме одобрение от гилдията“, заяви кметът.

Той посочи, че благодарение на непрекъснатия диалог с председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева, проектът ще бъде реализиран, в съответствие със законовите изисквания и желанията на художниците.

Събарянето на сградата ще бъде строго контролирано, заради използването на азбест в стария строеж. За целта има съгласуван план с РЗИ и договор с фирма, която се занимава с опасни отпадъци.

Докато траят строителните работи, за нуждите на художниците и организиране на изложби е предоставена къща Нишанян. Осигурено е и помещение, в което те да съхраняват картини, експонати и други вещи.

Отварят офертите за галерията на ул. „Гладстон“

Новата сграда на галерията ще представлява стоманобетонна конструкция, с естествено осветление, идващо от покрива. Стойността на проекта е 3,5 милиона лева, който ще бъде съгласуван от Експертния съвет по устройство на територията и Дружеството на пловдивските художници.

„На сесията на Общинския съвет, която ще се проведе утре, ще се гласува и увеличение на средствата по ремонта на галерията на улица „Съборна“ 14 А в Стария град от 1,1 милион лева на 1,5 милиона“, съобщи още кметът.

Предложението е на директора на галерията Красимир Линков, а причината е, че не се е явил нито един кандидат, поради което ще се проведе нова процедура за избор на изпълнител.

Top