Ето как ще се празнуват Цветница и Великден

Западно и Средноевропейския митрополит Антоний ще донесе Благодатния огън от Йерусалим

Как ще се празнуват предстоящите празници Цветница и Великден в условията на световната пандемия от коронавирус? Това обясни днес пред БНТ Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

„Имахме много градивна среща с Националния щаб. Светият синод призова вярващите да останат в своите домове, за да избегнем струпването на маса хора“, каза  митрополитът.

По думите му върбата, която се раздава по време на Вход Господен в Йерусалим (Цветница), ще бъде изнесена отвън. Църковнослужителите ще бъдат оборудвани с маски и ръкавици. Ще се търси и съдействието на общински власти.

За Великден традициите също ще бъдат спазени, но отново отвън. Ще се спазва отстояние между хората, за да може да не се допусне голямо струпване на вярващи.

Ген. Мутафчийски вчера призова да не мислим за Цветница и за Великден като за празници и да си останем вкъщи. Според митрополита надали той се е опитвал да омаловажи празниците.

„Това е една такава ситуация, с която не се е сблъсквало човечеството. Нормално е и да няма адекватни действия от страна на всички. Може пък Бог да иска да ни смири, защото като че ли човеците станаха много егоисти, много горди. Ние трябва да си извадим правилните изводи“, каза митрополит Антоний.

Според него взетите мерки са достатъчно строги и правилни. „Църквата призовава хората да останат в своите домове, да посрещнат там празниците. Служби ще има“, подчерта Антоний.

По-рано Западно и Средноевропейският митрополит съобщи, че той, заедно с директора на дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов ще донесат тази година благодатният огън от Йерусалим. Направена била организация, за да може българската делекация да вземе огъня направо на самолетната писта, без да влиза в Израел. Митрополитът посочи,  двамата с Велинов няма дори да излязат от самолета. Те се получат светинята на стълбите му и веднага се връщат в България.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top