Ето как жертвите на измамниците Йордан и Ралица са се озовали с онлайн кредити без да знаят - DC news

Ето как жертвите на измамниците Йордан и Ралица са се озовали с онлайн кредити без да знаят

Двама от тях са с кредити за близо 80 хиляди лева

Жертвите на младото семейство от Стара Загора – Йордан Петков и Ралица Козарска, които откраднаха лични данни и изтегли кредити за 90 хиляди лева, разказаха пред медиите за измамата. Припомняме, че измамниците използвали свои приятели, като вземали кредити на тяхно име. После проиграли парите на комар.

Два дни след като присъствали на кръщенето на детето на задържаните за измамата, Ивета Попова и Венко Чемишанов, техни приятели от Хисаря, разбират, че имат изтеглени кредити. Двамата съпрузи се оказват потърпевшите с най-много изтеглени кредити на свое име. Те са измамени със 7 заема за близо 80 хиляди лева. Ивета Попова и Венко Чемишанов твърдят, че измамниците – Йордан и Ралица, планували да избягат от страната преди полицията и прокуратурата да тръгнат по следите им.

Ивета Попова разказа, че на свое име има четири кредита на обща стойност 18 хиляди лева. Те били изтеглени в рамките на две седмици. Съпругът й Венко Чемишанов се оказал с 3 кредита в три банки за малко над 60 000 лв.

„През септември получих писмо от една банка, че не си плащам кредита и искат да ме прехвърлят на частен съдебен изпълнител. Аз кредити нямам и бях шокирана“, разказа пред bTV Ивета. Тя се познавала от детството си с Ралица, били семейни приятели. Често си ходели на гости. Измамниците им казали, че им трябват снимки на Ивета и Венко, за да им направят карикатурен колаж за подарък.

„Това е много близък мой човек. Ние сме живели една до друга, от деца сме заедно, семейни приятели, децата си гледаме заедно. Тя дори има татуировка на моя син – името му, рождената му дата”, сподели Ивета Попова и пред NOVA. Тя пуска и пост във Фейсбук за измамата, за да предупреди приятелите си.

Ето какво е написал в мрежата и Венко:

Хрисиана Христова, която също е приятелка на оставената по домашен арест Ралица,  пък има 2 кредита от по 5 хиляди лева. Парите били изтеглени през май. Разбрала, след като от банката я издирват за непогасени вноски. Сама е предоставила личните си данни. С Ралица Козарска е приятелка от малка и били заедно от сутрин до вечер.

„Това за мен е някакъв шок, аз просто не знам какво се случва”, каза Христиана в ефира на „Здравей, България”. По думите на измамената един ден приятелката й я помолила за услуга. Майката на Ралица трябвало да й изпрати пари, но понеже съпругът й Йордан щял да има достъп до тях, а тя искала да купи нещо за общото им дете, помолила парите да бъдат прехвърлени по сметка на измамената Хрисиана.

Жертвата на измама не помни приятелката й да е сканирала или снимала личната й карта, но подозира, че това е причината за изтеглените кредити. Според майката на измамената Христина е недопустимо толкова лесно да бъдат отпускани кредити онлайн.

За да не попаднат още хора в схемата, прокуратурата проверява как банките отпускат подобни кредити и има ли пропуски в системата.

Снимки: Фейсбук и bTV

Подобни статии

Top