Ето какви мерки ще важат за удължената извънредна епидемична обстановка

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че с негова заповед от днес епидемичната обстановка се удължава до края на юни

Удължаването не е свързано с утежняване на нормалния живот на българина, но ще следим внимателно процесите и ако трябва ще се предприемат съответните мерки„, посочи той. По думите му разпространението на коронавируса е сериозна опасност за здравето и живота на хората. В тази посока ясно говорят и цифрите – в света заразените надхвърлят вече 7 млн., починалите са над 4000 хил. души.

У нас заразените са 2889, а починалите са 167.

Това ниско равнище на заболеваемост се дължи на предприетите мерки – авансово и след това от правителството, с което ние локализирахме заболяването на едно сравнително ниско равнище. Независимо от всички мерки, ние считаме, че мерките, които прилагаме трябва да продължат и през следващите 15 дни. Няма нови мерки, които да се прилагат.

 

Мерките, които съм разписал остават да действат в три основни направления временно ограничаване на влизането на граждани на трети страни у нас, с изключение на няколко наши съседки – Черна Гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За всички останали трети страни очакваме общооевропейско решение на 15 юни , но по наше мнение, ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли.

 

Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки – дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носенето на маски. Казвам носене, а не задължително, защото решихме, че на закрити обществени места можем горещо да препоръчаме носенето им. Единствено задължително остава носенето им в публичния градски транспорт, където няма как да има дистанция.

 

На трето място това са мерките, с които се въвежда временно ограничение на масови мероприятия, като новото, което ще влезе е че ще се позволи на закрити места – капацитетът да не е 30% от залата, а 50 на сто – тоест през една седалка„, поясни министърът.

Ананиев обяви още, че министерството и щаба ще продължат да следят много внимателно огнищата на заразяване, за да се предприемат съответните мерки.

Източник: БНТ

1 2

Подобни статии

Top