Ето какви рискове крие сутиенът

гърди диета

Учените представиха тревожни данни, че носенето на сутиен насърчава развитието на рак на гърдата.

За тези жени, които носят сутиен през целия ден, вероятността да заболеят от рак на гърдата е със 125% по-висока от тази на жените, които не го използват, казват медиците.

Защо е опасен сутиенът?

Много жени носят сутиен не само за да поддържат гърдите си, но и да ги приповдигат, за да изглеждат те по-пищни.

Точно заради това им качество обаче учените критикуват съвременните сутиени и настойчиво съветват да не се използва бельото, за да се създадат атрактивни ефекти, пише здравното списание „Medpuls“.

„След провеждането на многобройни интервюта и тестване в рискови групи бе установено, че вероятността от рак на гърдата при жени, които не използват сутиен, е 21 пъти по-малка, отколкото при всички останали. Рискът от рак на гърдата при тези жени, които носят сутиен половин ден, е с 10% по-висок от този, който изобщо не носят. При жените, които носят сутиен през целия ден – рискът от това коварно заболяване е със 125% по-висок „, казват изследователите.

За най-сериозни фактори, които увеличават риска от рак на гърдата, експертите посочват навика да се спи със сутиен, както и носенето на много тесни сутиени. Според тях постоянното притискане може значително да увреди тъканите на лимфната система и жлезите.

Това трябва добре да запомнят и любителите на тесни спортни сутиени – такъв модел бельо, според лекарите, буквално сплесква гърдите.

Експертите съветват жените при първа възможност да не носят сутиен. Най-опасни за здравето на жените, те считат, че са сутиените без презрамки – в този модел теглото на гърдите се разпределя странично, а лимфните възли са под огромно налягане.

Източник: Zdrave.to

Top