Ето какви са ползите за здравето от свинското месо и сланина!

Четири ползи за здравето от месото и сланината на Източнобалканската свиня

Месото и сланината от старата българска порода Източнобалканска свиня (ИБС) са вкусни, но и отговарят на изискванията на Световната здравна организация за диетично хранене. Те са подходящи за изхранване на уязвими групи като деца, възрастни и хора със сърдечно-съдови заболявания, казва доц. д-р Живко Накев от Земеделския институт в Шумен. Учените там са направили проучвания по проекта „Качество на месото от Източнобалканската свиня в условията на биологично отглеждане”, според които то е диетично и с високи вкусови качества. Ето четири от най-популярните здравословни ползи от месото и сланината на черните прасета.

Съдържание на Омега-6 и Омега-3 мастни киселини в месото и сланината на ИБС

Черните прасета от породата Източнобалканска свиня се отглеждат свободно на пасища, което балансира съдържанието на полиненаситените мастни киселини. Съотношението между Омега-6 и Омега-3 мастни киселини в месото и сланината от Източнобалканска свиня е близко до препоръчваното от диетолозите 5:1. То е в пъти по-ниско в сравнение с това при интензивни системи на угояване на свинете. При тях този показател обичайно е около 12:1, като в някои случаи достига и до 20:1.

Сланината от Източнобалканска свиня е източник на ценни витамини и киселини

Сланината е зърнеста и при обилна жълъдна паша добива бледо жълтеникав оттенък. Тя има по-ниска точка на топене в сравнение със сланината на индустриално отглежданите прасета. Мазнината на Източнобалканските свине подсилва имунната система в сезоните на вирусни епидемии.

Съдържанието на олеинова киселина е близко до това в зехтина. Ценната арахидонова киселина подпомага работата на сърдечния мускул и съдейства за пълноценната работа на мозъка и бъбреците.

Сланината от Източнобалканска свиня е богата на витамините A, D, E. Тя съдържа и природния емулгатор лецитин, благодарение на който се повишават нивата на „добрия” холестерол.

1 2

Подобни статии

Top