Ето какво е да си скаут от ХОМЕНЪТМЕН

Да си скаут, означава да изживееш приключението на живота си и да надминеш пределите си.

А да си арменски скаут, част от арменската скаутска организация ХОМЕНЪТМЕН, означава също да съхраниш Армения в себе си.

Пловдивчаните Микаел Кеворкян и Микаела Джамджиян са част от ХОМЕНЪТМЕН вече десет години. Започнали съвсем малки – във втори-трети клас, а сега са вече ученици в елитни пловдивски гимназии. Но продължават да са част от арменското скаутство, тъй като не могат да си представят живота без това.

Микаел е на 17 години, учи френски и руски език в ЕГ „Иван Вазов“. Микаела пък изучава китайски с английски във ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери“. Разказват, че арменските скаути са се появили като идея за спасяване на децата-сираци, останали без дом след геноцида. Създателите на организацията ХОМЕНЪТМЕН имали за цел да се съхрани арменщината, а също да дадат някаква посока за развитие на сираците, за да не кривнат от правия път.

Пловдив е едно от първите места в България, където стъпва ХОМЕНЪТМЕН. След това арменски скаутски организации се появяват и в другите по-големи градове – София, Варна, Бургас, Хасково, Пазарджик, Стара Загора и др.

ХОМЕНЪТМЕН навършва 100 години

Тази година международната организация ХОМЕНЪТМЕН навършва 100 години и през лятото в Армения ще се проведе международен скаутски лагер с участието на скаути от цял свят. Пловдивски скаути също ще бъдат на лагера за първи път. Сред тях ще бъдат Микаела и Микаел  и много се вълнуват от това.

„Много сме привързани към нашата организация. Нашите ровъри (най-големите скаути) са ни пътеводни звезди в живота и сме много сплотени. Скаутският живот е неизменна част от нас“, споделя Микаел Кеворкян.

Според Микаела пък на скаутските лагери се създават много хубави приятелства. „На тях можеш да намериш брат си, сестра си, половинката си, много е зареждащо. Факт е, че имаме няколко случаи от нашата организация – скаути от различни градове, които са се задомили след такъв лагер“, разказва тя.

Такъв пример са и родителите й – запознали се именно на скаутски лагер. Скаут бил дядо й – един от първите, възстановили организацията след комунизма. „Това е семейна традиция, това ни е животът“, подчертава Микаела Джамджиян.

По думите й скаутите от ХОМЕНЪТМЕН се опитват да запазят арменското у себе си, разказвайки на всички за арменските традиции, обичаи, език, култура и т.н. Събират се всяка събота, а на сбирките слушат лекции, играят игри и се опитват да съхранят арменския си дух.

За да си скаут, трябва да положиш клетва

В момента арменските скаути в Пловдив са доста на брой. Тази година в редиците им се влели над  20 деца, а Микаел и Микаела са ръководители съответно на момчетата и момичетата.

По думите им всеки може да стане скаут, стига да е от арменската общност, да има желание и да знае арменски. Последното условие е важно, тъй като лекциите в организацията се водят на арменски език.

„След като се обучат, децата полагат клетва. За да положиш тази клетва, трябва да имаш определени знания и умения, да научиш скаутските закони, за да си достоен да се закълнеш като скаут“, пояснява момичето.

1 2

Подобни статии

Top