Ето какво може да посетите безплатно в Европейската нощ на музеите в Пловдив

На 19 май 2018 г. (събота) ще се осъществи и Европейската нощ на музеите и в Пловдив

Редица музеи в Пловдив ще се присъединят за поредна година в инициативата „Нощ на музеите“. 

Неин организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а събитието преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО.

В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави. Идеята за Европейска нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото.

 Ето как ще протече инициативата в Пловдив: 

ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – ПЛОВДИВ

С удължено работно време до 22 часа ще работят три от нейните сгради:

  • Постоянна експозиция „Икони“
  • Залите за временни експозиции, където е представена изложбата „Абсурд – но не точно“ на четирима австрийски съвременни художници
  • Зали за съвременно изкуство „Баня Старинна“, където е експонирана голямата Международна изложба „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации“.

На 19 май безплатен ще е входът само за часове след края на редовното работно време.

 

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

 

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в инициативата Европейската нощ на музеите с две от своите експозиции. Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 ще работи от 9:30 до 24:00 часа, а входът и ще бъде свободен след 18:00 часа. Там пловдивското дружество родолюбие ще осъществи традиционните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането.

Демонстрациите ще започнат след 19:00 ч. Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1 ще работи от 17:00 до 24:00 часа със свободен вход.

 

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

В Европейска нощ на музеите Регионален етнографски музей – Пловдив ще работи безплатно за посетители от 18.00 до 01.00 ч.

Гостите ще могат да разгледат:

  • Постоянна експозиция на музея
  • Изложба „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ – изложбата е подготвена от екипите на РЕМ – Пловдив и РИМ – Русе с финансовата подкрепа на Министерство на културата по повод Българското европредседателство но Съвета на Европейския съюз – 2018 г. Изложбата представя процеса на европеизация на всекидневието у нас. Основните антропологически категории са гръбнак на експозиционния разказ. Артефактите са свързани с важни места на памет в Пловдив и Русе, които през ХІХ в. са най-важните български градове, създали собствени модели за всекидневен начин на живот.
  • Изложба „Живи разкази“ – картини от фонда на РЕМ – Пловдив, които допълват разказа на постоянната експозиция и представят делника и празника на българите през погледа на известни художници като Анастас Стайков, Дарена Георгиева, Деню Чоканов, Елза Гоева, Колю Витковски и др.

 

РЕГИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

В Европейска нощ на музеите, Регионален природонаучен музей – Пловдив ви кани на безплатно посещение на експозицията в ,,Нощ на музеите“ от 19 часа до полунощ.

 

РЕГИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Регионален археологически музей – Пловдив ще осигури безплатен достъп до експозицията в следните часове: работно време 10:00 – 18:00 часа и 19:00 – 24:00 часа – вход свободен

Подобни статии

Top