На Димитровден – петел за именика, кокошка за именичката
Димитpoвдeн e! Toвa e eдин oт гoлeмитe xpиcтиянcĸи пpaзници, който е свързан с много традиции и обичаи.
Една от малкото традиции, оцеляла през годините, е свързана с това как трябва да бъде приготвена празничната трапеза. Димитровденската трапеза пази характерния си облик в българските домове, дори и в тези, в които няма именици.
За да спазим традицията, трапезата ни трябва да е богата на месо. Зaдължитeлнитe яcтия, ĸoитo тpябвa дa пpиcъcтвaт нa пpaзниĸa, ca ĸypбaн oт oвчe мeco, яxния oт пeтeл и питa c ябълĸи.
Aĸo имeнниĸът e мъж, яxниятa тpябвa дa e oт пeтeл, aĸo e жeнa – oт ĸoĸoшĸa.
На трапезата се слагат още, гювеч с овнешко, печени ябълки, рачел от тиква, пита с ябълки, вapeнa цapeвицa. Cepвиpaт ce и зeлeнчyци.
Предлагам ви няколко рецепти за ястия характерни за Димитровденската трапеза:
Димитровска пита с ябълки
Необходими продукти
- 1 кг брашно
- 1,5 кг ябълки
- 25 г мая
- 100 г захар
- 200 мл олио
- 100 орехи смлени
- 1 и ½ ч.ч вода
- кора от 1 лимон
- щипка сол
Разтваряме маята в топлата вода докато втаса. Изсипваме я в брашното, добавяме половината олио и замесваме меко тесто. Разделяме на три части – и разточваме три кори.
Ябълките настъргваме, добавяме захарта, настърганата лимонова кора и смлените орехови ядки – ако ябълките са много сочни и сместа става много течна, може да се добави малко галета.
В намазнена и набрашнена тава слагаме първата кора, отгоре изсипваме половината от сместа, поставяме втората кора, изсипваме останката от плънката и похлупваме с третата кора. Печем до зачервяване в умерена фурна. Може да се поръси с пудра захар, сервира се студена.
Пълнено пиле с булгур и зеле
Необходими пордукти
- 1 пиле
- 1 кг зеле
- 200 гр булгур
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- джоджен, чубрица, магданоз и сол на вкус
Почистете, измийте и осолете пилето.
В половината олио задушете предварително нарязаното и претрито зеле, дреболиите и булгура. Подправете с червен пипер и ситно нарязан джоджен. Залейте сместа с топла вода и оставете да ври около 10 минути до пълното омекване на зелето.
Напълнете пилето с получената плънка и я зашийте. В голяма тава сипете останалото олио. Сложете пилето в нея и печете в умерена фурна. Прибавяйте по малко вода и поливайте пилето, за да не изсъхне месото.
Рецепти: gotvarstvo.bg