Ето кога ще са датите за матурите и НВО

Учебната година няма да бъде удължавана.

Тя трябва да завърши електронно, а учениците ще се върнат в класните стаи само за зрелостните изпити и Националното външно оценяване. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерски съвет тази сутрин.

„Направили сме така, че годишните оценки да могат да се оформят само с 2 оценки за срока“, каза образователният министър Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет. Присъствието на учениците в клас ще става със съгласието на родителите.

Матурите

Датите за провеждането на зрелостните изпити ще са на 1 и 3 юни – 12 дни по-късно от първоначално обявените от МОН дати. Получаването на дипломите от дванайсетокласниците ще се забави само с четири дни, с което завършилите средно образование ще могат да кандидатстват за висши училища в София и чужбина. На 2 и 4 юни ще бъдат ДЗИ по желание.

Началото на изпитите ще бъде в 9.00 часа, с час по-късно от първоначално обявеното време за започване на матурите. От МОН ще потърсят помощ от МВР, за да не се получава струпване на родители и ученици пред училищата по време на зрелостните изпити.

Изпитите ще са при необходимото разреждане на децата и в повече стаи. При стандартна класна стая с три прозореца, учениците ще бъдат по 10 в стая. Ще се спазят изискванията за квесторите и те ще бъдат с предпазни средства в класните стаи.

В зрелостния изпит по български език и литература няма да бъдат включени теми от лириката на Вапцаров и „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарните частици. От изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони“.

„Принципът, на който сме стъпили, е да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение. Имахме и 2 седмици грипни ваканции, се равняваме на 22-ата седмица. Това не означава, че няма да има материал от периода на електронното обучение“, обясни просветният министър.

По думите му тези, които не са успели да се явят на матура през юни, ще могат да го направят през август, когато също ще бъдат обявени дати.

Присъствено ще се  проведат и изпитите за придобиване на професионална квалификация за професионалните гимназии. Принципът е учениците да се върнат в клас за най-чувствителните изпити. Ще се върнат учениците, които учат по индивидуален план, както и за повишаване на оценки в 12 клас, ако желаят.

1 2

Подобни статии

Top