Ето кога жените са най-привлекателни

„Ефектът на мажоретките“ прави жените привлекателни

Жените са по-привлекателни в група, отколкото сами, това установиха учени от университета Флиндърс в Аделаида, съобщи в. „Дейли мейл“.

Този ефект, наричан „ефект на мажоретките“, повишава индивидуалната привлекателност независимо от красотата. Освен това няма значение къде в групата си застанал или колко привлекателни са другите.

„Ефектът на мажоретките“ беше установен от предишно изследване на екип от университета на Калифорния. Учените от Австралия искаха да проверят дали могат да възпроизведат резултатите.

В австралийското изследване 130 участници трябвало да оценяват снимки на женски лица, показвани им индивидуално или в група. Когато били по няколко, лицата били оценявани като много по-привлекателни. Учените променяли и мястото на лицата, но това не се отразявало върху преценката за привлекателността.

Според британския козметичен хирург Кристофър Ингълфелд изследването увеличава „загадката“ на привлекателността.

„Често се стремим да се откроим от околните, но това изследване показва, че трябва да се радваме, когато сме в голяма група“, отбеляза той. „Интересното за това изследване е, че то потвърждава факта за неуловимостта на законите на привличането, които понякога дори се свеждат до математически принципи“, казва още хирургът.

Още през 15-и век Леонардо да Винчи осъзнава за особеното съотношение между частите и цялото, което той нарича „златно сечение“.

„По същество най-привлекателните пропорции на хората спазват специалното съотношение, което се повтаря многократно в природата“, допълни Ингълфелд.

Подобни статии

Top