Ето кои са бременната и военният, превозвали мигранти (СНИМКИ) - DC news

Ето кои са бременната и военният, превозвали мигранти (СНИМКИ)

В ареста е и 25-годишният Георги Божиков от село Труд, който снощи бе обявен за изчезнал от близките му във Фейсбук

Военнослужещ от поделение в Пловдивско и жената, с която живее на семейни начала, която е лекарка и в момента е бременна, са били заловени в събота да превозват четирима мигранти от сирийски произход, пише БЛИЦ като се позовава на свои източници.

Военният – Димитър Динчев на 40 години, е бил арестуван за 24 часа, а жена му – 39-годишната д-р Ирена Персенска, след като е било установено, че е бременна в седмия месец, е била освободена. Тя работи в Окръжна болница – Пловдив и няма яснота защо мъжът е рискувал да качи жена си заедно с бежанци.

След като е освободена, тя е била на преглед в пловдивска болница. Двамата живеят в пловдивското село Труд. Арестът и проверката са извършени от Военна полиция – Пловдив. Сирийците са били взети от Хасково и са пътували по посока София.

Случаят е поет от Военна прокуратура.

„Задържаната бременна жена, превозваща мигранти, е позната на полицията. Преди това е задържана да шофира с наркотици“, заяви междувременно в Шумен министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той уточни, че арестът е следствие на разработката на Военна полиция, а задържаните бременната жена и военния са следени отдавна. Демерджиев отново отправи призив към следващия парламент да повиши наказанията за каналджийство, пише още БЛИЦ.

От бившата Окръжна болница – Пловдив коментираха за медиите,

че към този момент няма никакви основания на лекарката да й бъдат налагани каквито и да било санкции, тъй като тя е в болнични и отсъства от работа, а същевременно съществува презумпция за невиновност – всеки е невинен до доказване на противното.

Междувременно стана ясно, че 25-годишният Георги Божиков от село Труд – другият арестуван каналджия, се е забъркал в схемата заради дълговете, в които бил затънал. Младият мъж работел в Стъкларския завод. Той е станал клиент на няколко фирми за бързи кредити, но не можел да покрива задълженията си. По непотвърдена информация военният и бременната му приятелка му предложили да се включи в схемата срещу 5000 лв., уточнява БЛИЦ.

Снощи майката на Божиков го обяви за издирване в социалната мрежа. По думите й той изчезнал в петък сутринта, след като се върнал от нощна смяна. Сутринта близките му обаче съобщиха, че младежът е намерен, а впоследствие се разбра, че той е в ареста по обвинение за трафик на мигранти.

В същото време от Военно-окръжна прокуратура – Пловдив съобщиха,

че са повдигнали обвинение на военнослужещия, който е ефрейтор и две цивилни лица за подпомагане на граждани на Сирия да пребивават незаконно в страната. Срещу 40-годишния Динчев, Божиков и д-р Ирена Персенска е повдигнато обвинение, че на 10 март 2023 година в съучастие като извършители, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали 8 сирийци да пребивават незаконно в страната чрез извършване на превоз от гр. Любимец, обл. Хасково, до землището на гр. Хасково.

На 10 март 2023 г. около 17 ч. в района на гр. Хасково, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил, марка БМВ, управляван от ефрейтора. Той се движел като пилотна кола на пътуващия зад него лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“, управляван от 39-годишната Персенска. Жената била в напреднала бременност. В колата, която тя шофирала, се намирали четирима чужденци – граждани на Сирия. В лекия автомобил, марка „Фолксваген Голф“, пътувал и 25-годишният Георги Божиков. Установено е, че същия ден той превозвал други четирима чужденци – граждани на Сирия, с лек автомобил, марка  „Ауди“, но колата му се повредила и той ги оставил в района на парк „Кенана“ край  Хасково. По тази причина Божиков се преместил във „Фолксвагена“.

Мигрантите са били качени в автомобилите от района на гр. Любимец, обл. Хасково, и са пътували към гр. София. Те са преминали нелегално през „зелена“ граница с Турция.

Динчев и Божиков са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 13 март 2023 г. по искане на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

При предявяването на обвинението спрямо лекарката е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева с оглед на здравословното й състояние.

Действията по разследването продължават.

Снимки: Фейсбук

Подобни статии

Top