Ето кои са десетте най-опасни страни в света за жените

Класацията е на фонда Thomson Reuters

Най-опасната в света страна за жените заради високия риск от сексуално насилие, принудата към робски труд и дискриминацията е Индия. Това става ясно от изследване на фонда Thomson Reuters за миналата 2018 г.

Втора в класацията е Афганистан, а трето място заема Сирия. След тях са Сомалия, Саудитска Арабия, Пакистан, Конго, Йемен и Нигерия.

Списъкът затваря САЩ – единствената страна представител на Запада. От фонда отбелязват, че най-голямата опасност за жените в САЩ са сексуалните посегателства, секс насилието, принудата към секс и липсата на достъп до правосъдие, когато става дума за изнасилване.

Откога съществува класацията?

Рейтингът на най-опасните страни за жените е създаден въз основа на отговорите на 548 експерти, които се занимават с правата на жените в Европа, Африка, Америка, Югоизточна и Южна Азия, а също в Тихоокеанския регион.

Сътрудниците на фонда са помолили анкетираните да посочат най-опасните страни сред 193-те държави-членки на ООН. Въпросите в анкетата включвали области, свързани със защита на правата на жените в здравеопазването, икономиката, дискриминацията, сексуалното и несексуално насилие, а също търговията с хора. Такива анкети фондът Thomson Reuters прави от 2011 година.

Защо е важно това?

През 2015 година световните лидери приеха декларация за защита на правата на жените и премахване на дискриминацията до 2030 година. Всяка трета жена в света е подложена на физическо или сексуално насилие, отбелязват авторите на класацията. Според тях почти 750 милиона момичета са омъжени на възраст до 18 години. Ранните бракове водят до детски бременности, които може да доведат до заплаха за здравето на жените и да ограничат възможността им да получат образование, отбелязват от фонда.

Снимка: Indranil Mukkherjee / AFP
Източник: snob.ru
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top