Ето кои са храните, които предотвратяват рака

Ето кои са храните, които предотвратяват рака

Британски и норвежки учени оповестиха кои са храните,

които със сигурност предотвратяват появата на стомашно-чревни заболявания и дори рак. Изследването е публикувано в Nature Communications, съобщава Уорикският университет (Великобритания).

Нарът, червените сортове грозде, крушите, гъбите, лещата, соята и зеленият грах са особено ефективни за профилактика на стомашно-чревни заболявания.

Тези храни оказват положително влияние на автофагията (естествен катаболитен процес на разграждане на клетки и протеини в нашето тяло), което предотвратява развитието на възпалителните процеси  организма, отбелязват учените.

До тези изводи авторите на изследването са стигнали, изяснявайки причините, които влияят на нормалния механизъм на автофагията. Учените открили белтъка Kenny, който регулира процеса. Когато автофагията не работи както трябва, този протеин се натрупва и предизвиква до възпаления, пише lenta.ru.

Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top