Ето кои са най-богатите жени в света през 2018

Повечето от тях са наследнички, но други сами са натрупали богатството си

Поредната рекордна година за милиардерите увеличи състоянието на най-богатите жени в света. Общо 256 жени попадат в тазгодшната класацията на най-богатите хора в света на Forbes, което е рекорден брой, пише profit.bg. Тяхното общо състояние надхвърля 1 трлн. долара, или с 20% повече от миналата година, изпреварвайки ръста в общата класация.

Въпреки че повечето от жените в челото на класацията наследяват състоянието си, повече от една четвърт от представителките на нежния пол в класацията успяват да натрупат състоянието си сами. Техният брой достига 72 за първи път, в сравнение с 56 година по-рано.

Алис Уолтън си връща короната на най-богатата жена в света, след като състоянието ú се е увеличило от 33.8 до 46 млрд. долара през последната година. Единствената дъщеря на основателя на Walmart, Сам Уолтън, се изкачва с едно място в общата класация до номер 16, благодарение до голяма степен на 43-процентния ръст в цената на акциите на веригата за търговия на дребно.

Уолтън отнема първото място от наследничката на козметичния гигант L’Oreal, Лилиан Бетанкур, която почина през септември 2017 г. на 94-годишна възраст. Единственото дете на Бетанкур,Франсоаз Бетанкур-Мейерс, вече е втората най-богата жена в света с лично състояние в размер на 42.2 млрд. долара.

Челната тройка се оформя от Сузане Клатен, която разполага с 25 млрд. долара, основно благодарение на наследения от нея дял в производителя на луксозни автомбили BMW.

Най-богата жена в света, която не е наследила състоянието си, пък е Зу Кунфей от Хонконг, която разполага със 7.8 млрд. долара. Нейната компания Lens Technology е водещ доставчик на сензорни екрани.

Класацията на милиардерите на списание Forbes е изготвена въз основа на данни от 9 февруари.

Ето и кои са 10-те най-богати жени в света:

1. Алис Уолтън (САЩ) – 46 млрд. долара (Walmart)

2. Франсоаз Бетанкур Мейерс (Франция) – 42.2 млрд. долара (L’Oreal)

3. Сузане Клатен (Германия) – 25 млрд. долара (BWM, фармацевтични продукти)

4. Жаклин Марс (САЩ) – 23.6 млрд. долара (сладкарски изделия, храна за домашни любимци)

5. Янг Хуян (Китай) – 21.9 млрд. долара (недвижими имоти)

6. Лорийн Пауъл Джобс (САЩ) – 18.8 млрд. долара (Apple, Disney)

7. Джина Райнхарт (Австралия) – 17.4 млрд. долара (минна дейност)

8. Ирис Фонтбона (Чили) – 16.3 млрд. долара (минна дейност)

9. Абигейл Джонсън (САЩ) – 15.9 млрд. долара (управление на активи)

10. Шарлийн де Карвальо-Хайнекен (Нидерландия) – 15.8 млрд. долара (Heineken)

Top