Ето кои са победителите в поетичния конкурс "Наздравица за любовта" в Асеновград - DC news

Ето кои са победителите в поетичния конкурс „Наздравица за любовта“ в Асеновград

Община Асеновград обяви имената и стихотворенията им

Община Асеновград обяви победителите в поетичния конкурс „Наздравица за любовта“. Творческото състезание се превърна в национално и в него участие взеха талантливи творци от Плевен, София, Несебър, Благоевград и други градове на страната.

От общината допълват, че официална церемония по награждаване няма да се състои тази година поради усложнената епидемична обстановка. Наградите на първенците ще им бъдат изпратени.

Ето и имената на авторите на най-добрите поетични произведения:

I място – Гюлшен Караманлиева на 68 г. от Плевен;

II място – Димитър Черняев на 63 г. от София;

III място – Мария Ганчева на 40 г. от Несебър;

Поощрителни награди за автор до 29 г.: Александър Колев на 22 г. от София и Невсе Арнауд на 26 г. от Благоевград.

„Похвално е, че за седми пореден път община Асеновград провежда традиционния вече конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта“. Интересът към конкурса е голям. В него вземат участие със свои стихове много автори от цялата страна. Тази година той се провежда онлайн, но въпреки това, се включиха 104-ма поети. Като на всеки конкурс, нивото на литературните творби е различно. Има такива, които се открояват с художествените си достойнства. Има и по-слаби стихове. При литературната оценка и открояване на най-добрите трима автори, журито се съобрази не само с неоспоримия факт стиховете да са стойностни и на нужното художествено ниво, но и да отговарят на темата на конкурса – любовта и виното. Както споделят и самите организатори, „откакто Асеновград се помни, все вино е правил, и то хубаво, а хубавото вино се прави с много любов и вдъхновение“. За съжаление, участието на асеновградски поети тази година е съвсем слабо – само едно стихотворение, което не отговаря на критериите на конкурса. За това не бе дадена награда за местен поет. Нивото на стиховете на автори до 29 г. е по-слабо, като цяло, от останалите. Въпреки това, журито открои две имена, заслужаващи поощрителни награди. Пожелавам на община Асеновград и за в бъдеще да продължи литературния конкурс, отговарящ на здравите и родолюбиви традиции на този вековен град“, пише един от членовете на журито, което оценяваше стиховете – Иван Христов.

„Когато един град и изградената в него културна общност поддържат интерес към поезията чрез конкурс за любовна лирика, може да се твърди, че духовността в този град има бъдеще и неговите жители ще се радват както на материални, така и на духовни богатства. Асеновград е убедителен пример в това отношение. Тазгодишният конкурс „Наздравица за любовта“ беше успешно проведен въпреки ограниченията заради пандемичната обстановка. Сред постъпилите творби на 104 автори трудно бе излъчен първенец. Има няколко лирически стихотворения, заслужаващи внимание и награда, но те не отговарят изцяло на условията, ясно разписани в регламента – да се постави на фокус виното, като част от древните традиции в Асеновградско. Все пак, журито се спря на лирически творби, които се вписват в регламента на конкурса и имат художествена стойност. Сред творбите на млади автори, за съжаление, трудно може да бъде излъчено стихотворение фаворит. Наблюдава се маниерничене, стремеж към „модерно“ писане, но в него липсват нови или оригинални мотиви. Учудващо е, че има и такива млади творци, които са изпратили стихове с много остаряла стилистика, като са направили опит да привлекат внимание с еротични ефекти – отдавна позната стратегия, която не компенсира липсата на художествена сила. Литературната творба е силна заради умението да се борави със словото, не темата е ключ към успеха. Пожелаваме на всички участници бъдещи успехи и щастливи съпричастия с поетичното слово и с нашия свещен български език!“, допълва Елена Диварова, която също е сред журиралите в конкурса.

1 2 3

Подобни статии

Top