Ето колко ще ви глобят, ако се движите с неизправни чистачки

Ето колко ще ви глобят, ако се движите с неизправни чистачки

150 лева е глобата, която ще ви наложи пътен полицай,

ако чистачките ви не са изправни. Това съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Пловдив на прага на зимния сезон. От Пътна полиция посочват седем важни правила с полезни съвети за безопасността на шофьорите и спътниците им на пътя през зимата.

1. Движете се с технически изправно превозно средство

Пътното превозно средство трябва да е технически изправно. Ако не е така, то ще бъде спряно временно от движение до отстраняване на неизправността.

Велосипедът трябва да е с изправни спирачки и звънец. Ако това не е така, глобата за велосипедиста е между 20 и 150 лв.

2. Поддържайте чистачките изправни

Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямате право да се движите с този автомобил. Глобата е 150 лв.

3. Използвайте подходящи гуми

Използвайте гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март. Ако гумата има разкъсвания, нямате право да се движите, а глобата е 50 лв.

Забранено е движението по пътищата с гуми с шипове. Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това. При такова нарушение глобата е до 20 лв.

4. Движете се с чисти и изправни светлини и светлоотразители

Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямате право да се движите през нощта. Глобата е от 20 до 150 лв.

Поддържайте устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност. Глобата е до 20 лв.

При движение с каруца трябва да имате два бели или жълти светлоотразителя отзад; през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво.

При движение с велосипед трябва да имате устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред (фар) и червен светлоотразител отзад; бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. Глобата при неизправност е 50 лв.

1 2

Подобни статии

Top