Ето колко струва да си студент във филиала на Техническия университет в Пловдив

Вижте отговора на един четвъртокурсник!

В разгара на кандидат-студентската кампания всички бъдещи висшисти се чудят колко ще им струва да следват в Пловдив. Отговор на този въпрос дава студентът от филиала на Техническия университет Милен Георгиев.

„Цената на обучението в Техническия университет – филиал Пловдив е поносима за всяко средно българско семейство“, казва четвъртокурсникът в специалността „Компютърни системи и технологии“. Той е завършил природо-математическа гимназия в Димитровград, откъдето е и семейството му.

„Избрах своята специалност по съвет на моята леля, но и защото майка ми е инженер, така че и аз исках да имам инженерно образование“ – казва Милен. Той смята, че може да си позволи да запише и завърши успоредно още една специалност в Техническия университет – филиал Пловдив.

Най-вероятно втората му специалност ще бъде „Електроника“ или „Електротехника“, защото отличният студент той е и двукратен призьор в национални олимпиади по теоретична електротехника.

Защо именно тук?

Семейните сметки са му показали, че може да си го позволи, а и защото се е уверил лично, че Техническият университет има слава на ВУЗ, който е запазил качествено обучение.

Всеки ден Милен Георгиев тръгва от общежитието на своя велосипед и го паркира безплатно на специално място в двора на вуза. На обяд се храни в стола с купон за 2,50 лева.

„Мои състуденти ползват карта за градски транспорт, която е 18 лева на месец, но аз предпочитам да се раздвижвам„, казва той.

Месечните му разходи

включват 70 лева за общежитието, като в цената влиза безплатен интернет, както и разходи по отопление и поддръжка на бельото в стаята му. За храна той заделя по-често 10 лева, но понякога и 15 лева на ден. Таксата за обучение е 700 лева за една учебна година.

„Това са ми разходите, но аз имам и приходи“, доволен е младият инженер. Всеки месец като отличник той получава 110 лева стипендия. Всъщност стипендия от 90 лева месечно получават и всички студенти, които имат успех много добър 4,5. А има и специални социални стипендии да студенти, чиито родители са с по-ниски доходи.

1 2

Подобни статии

Top