Ето кой е новият посланик на Русия у нас - DC news

Ето кой е новият посланик на Русия у нас

Елеонора Митрофанова заменя досегашния първи руски дипломат в България Анатолий Макаров

Руският президент Владимир Путин назначи бившата шефка на Россотрудничество Елеонора Митрофанова за посланик на Русия в България, съобщи РИА Новости. Указът за назначението е публикуван на официалната интернет страница на информационната агенция.

С друг свой указ Путин освобождава от тази длъжност досегашния посланик у нас Анатолий Макаров.

Елеонора Валентиновна Митрофанова е родена на 11 юни 1953 года във Волгоград. През 1975 година тя е завършила Московския държавен институт по международни отношения със специалност „икономист-международник“. Митрофанова е доктор на икономическите науки, по икономика и мениджмънт.

От 1976 до 1991 г.  е работила на различни длъжности в различни държавни институти в Русия, свързани с морския флот.

От 1993 до 1995 година е депутат в Държавната Дума, след това става одитор в Сметната палата. В периода 2001–2003 година Митрофанова работи като зам.-генерален директор на ЮНЕСКО в Париж. От 2003 до 2004 година  е първи зам.-министър на външните работи на Русия. В периода 2004–2009 година ръководи Руския център за международно и културно сътрудничество към външното министерство на Русия. До 2016 година оглавява постоянното представителство на Русия към ЮНЕСКО. От 2016 до 2017 година е посланик по особените поръчки на руското министерство на външните работи.

От декември 2017 година Елеонора Митрофанова е незначена като ръководител на Федералната агенция Россотрудничество. Тя напуска този пост през юни 2020 година.

Новата посланичка у нас е кандидат на икономичесикте науки, автор на редица научни работи в областта на международните транспортни връзки. Тя е и член на Меджународната академия по мениджмънт в Москва и член на ръководството на Асоциацията по международно морско право.

Владее английски, испански и френски език.

Източници: РИА Новости и  rs.gov.ru/ru
Снимка: РИА Новости
Превод: DCNEWS.BG

Подобни статии

Top