Ето кой празнува имен ден днес

Православната църква

чества Преп. Наум Охридски – ученик на св. Братя Кирил и Методий, спътник на св. Климент Охридски. Наум оставил всичко, което по знатност и потекло му принадлежало, за да последва Кирил и Методий в Великоморавия.

След смъртта на Методий той заедно с Климент и Ангеларий дошъл в България и е един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики.

Първоначално е в столицата Плиска, а по-късно в Охрид създал плеяда свои ученици, дава своя дял за онова чудно духовно време, наречено по-късно Златен век на българската книжнина и култура.

Наум построил манастир на брега на Охридското езеро, на името на св. Архангели и живял в него 10 години. Непосредствено преди смъртта си през 910 г. се подстригал за монах.

Имен ден празнуват Бисер, Бисера и Наум.

На 20 юни отбелязваме и Световния ден на бежанеца. Преди 15 години – през 2001 година, Общото събрание на ООН избира 20 юни за Световен ден на търсещите хуманитарна помощ.

Датата съвпада с влизането в сила през 1974 г. на бежанската конвенция на Африка, приета от Организацията за африканско единство.

Подобни статии

Top