Ето коя е новата царица на виното (СНИМКИ)

Старосел бе домакин на празниците, свързани с началото на гроздобера

На пищно събитие за началото на гроздобера бе избрана вестителката на плодородието и добрия урожай.19-гоишната студентка по право от НБУ Бояна Ацева спечели тази година титлата.

Празникът започна с изпълнение на състава за автентичен фолклор „Гергьовска китка”при Народно читалище „Васил Левски 1900” от с. Войнягово, създаден през 1957 г. Те се представиха в традиционни носии на повече от 150 години.

Виното (плод на знание и опит, направено с любов и дръзновение, оставено в дар от траките) беше на почит в този ден, в който от антични времена дедите ни празнуват плодовете на лозята.

Седемте претендентки за титлата Царица на виното се представиха в три кръга. В първи кръг те обраха овациите на публиката в Храма на виното, където гости и посетители на събитието се насладиха на спектакъл, съчетаващ по атрактивен начин автентичната обстановка на храма с феерия от музика, светлина и танц.

Във втория тур девойките дефилираха пред публика и гости в автентични носии от шестте фолклорни области. Появата на всяка от тях бе предшествана от артистично представяне на всяка област със съответния народен танц, в изпълнение на танцова формация „Етноритъм”.

Третият кръг бе посветен на модерното звучене на фолклора, като израз на съхранените традиции, запазили нашата идентичност до днешни дни. Претендентките за титлата дефилираха в рокли, вдъхновени от любовта към България, преклонението пред историята и силата на българския дух, възхищението от културното и етнографското ни наследство.

1 2

Подобни статии

Top